Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
«Montre Ecole» solgt for 1,46 millioner dollar

«Montre Ecole» solgt for 1,46 millioner dollar

Jon Henrik Haraldsen

Det er ikke så ofte det skrives noe om auksjoner her på Tidssonen, men fra tid til annen skjer det noe i auksjonsverdenen som er ekstra verdt å legge merke til.

I 2006 startet prosjektet «Naissance d’une Montre – Le Garde Temps» – et ambisiøst initiativ for å verne og videreføre tradisjonelt urmakeri og håndverkskunst. I spissen for prosjektet stod Robert Greubel, Stephen Forsey (ja, duoen bak Greubel Forsey), og den velrespekterte urmakeren, Philippe Dufour. Planen var å finne en ung urmaker, som ville bli lært opp til å fremstille en håndlaget klokke fra bunnen av.

Valget falt på den unge franske urmakeren Michel Boulanger, som startet sitt arbeid og lære under tett oppfølging av Philippe Dufour, og spesialistene hos Greubel Forsey. Boulanger var faktisk allerede selv lærer hos urmakerskolen i Paris, og dermed med gode forutsetninger for å selv kunne spre kunnskapen og håndverket videre. I følge Greubel Forsey, var han «den perfekt kandidat».

Christies_NM_IMG6

Christies_NM_IMG4

Forrige måned, mandag 30. mai, gikk prosjektets første klokke og «prototype», Montre Ecole («skoleklokke»), under hammeren hos Christie’s Hong Kong. I forkant av auksjonen var det laveste estimatet oppgitt til 450.000 amerikanske dollar, men realisert salgssum ble hele 1.461.507 amerikanske dollar (nærmere 11,9 millioner kroner etter dagens kurs).

Christies_NM_IMG3

Christies_NM_IMG1

Montre Ecole er inspirert av sent 1800-tallets/tidlig 1900-tallets urmakerstil, med inversert urverk og asymmetrisk front. Viserne er for timer, minutter og sekunder er fordelt på to urskiver, og med en iøynefallende tourbillon lokalisert kl. 6. Tourbillon-buret er utført i tradisjon med design fra Jacques-Frédéric Houriet, og Abraham-Louis Breguet. Uret er det første av totalt 11 påfølgende ur, som vil bli laget via Naissance d’une Montre-prosjektet de kommende årene, med en prislapp på 420.000 amerikanske dollar per stykk.

Overskuddet fra salget av Montre Ecole vil gå tilbak til Le Garde Teamps-prosjektet, og Christie’s vil selv donere kjøpers premium tilbake til prosjektet.

Mer om Le Garde Temps – Naissance d’une Montre er tilgjengelig på legardetemps-nm.org.

NM_Montre_10

NM_Montre_07