Leses nå
Kjøpetips: Moderne «super-compressor»

Kjøpetips: Moderne «super-compressor»

En moderne «super compressor» kombinerer det beste av det gamle med det beste av det nye.

De opprinnelige «super compressor»-klokkene hadde sin storhetstid fra det sene 50-tallet, og ut på 70-tallet. Når entusiaster i dag prater om en «super compressor», er det som oftest en referanse til enhver vintage-inspirert dykkerklokke med internt bezel, som kan justeres via en ekstra krone på høyre side av kassen .

For de fleste er begrepet med knyttet til det estetiske og funksjonelle, men er i realiteten en forenkling av den faktiske betydningen. Få er klar over at «Super Compressor» egentlig var et varemerke, som i sin tid ble registert av kasseprodusenten Ervin Piquerez S.A. («EPSA»).

Det karakteristiske designet er utvilsomt attraktivt, men vintageklokker byr som kjent på utfordringer i tilgjengelighet, originalitet (pass opp for «frankenwatches») og pris – for ikke å glemme at vintageklokker kan by på hodebry for eiere som ønsker noe vanntett, robust og presist på håndleddet.

La oss derfor få presentere fire moderne super compressors, som kan sies å kombinere det beste fra det gamle, med det beste av det nye.


ANNONSE


JAEGER-LECOULTRE MEMOVOX TRIBUTE TO POLARIS 1968

Den originale Memovox Polaris fra det sveitsiske manufakturet Jaeger-LeCoultre er en «holy grail» for mange samlere, og modellen har både en høy pris og en relativt lav tilgjengelighet – originalen ble etter sigende kun produsert i en serie på 1714 eksemplarer.

jlc-tribute-to-polaris

Under klokkemessen SIHH 2008 lanserte imidlertid JLC en modell som deler de fleste av originalens egenskaper – inkludert den langt fra riperesistante mend tidsriktige plexikrystallen.

«Memovox Tribute to Polaris 1968» ble produsert i 768 eksemplarer, noe som gjør også den til et nokså sjeldent syn i det fri.

Modellen byr på et in-house JLC kaliber 956, som i tillegg til timer, minutter, sekunder og dato, også byr på en mekanisk alarm (derav navnet «Memovox»).

Jaeger-LeCoultre Memovox Tribute to Polaris 1968 er tilgjengelig i annenhåndsmarkedet og prisene starter rett under 100.000 kroner.

IWC VINTAGE COLLECTION AQUATIMER

IWC Vintage Collection Aquatimer ble lansert i forbindelse med IWCs 140-års jubileim i 2008, og er sterkt inspirert av merkets første Aquatimer-modell fra 1967.

Uret byr på mange av de samme designtrekkene som 67-modellen, men har med sine 44 millimeter i diameter fått moderne dimensjoner som gjør klokken til en skikkelig tøffing.

På innsiden tikker et IWC kaliber 80111 – et in-house-urverk med IWCs karakteristiske Pellaton opptrekksmekanisme.

Modellen har nå gått ut av produksjon, men er bør være tilgjengelig i annenhåndsmarkedet for ca. 30.000-40.000 kroner for et pent eksemplar.

Les også vår anmeldelse av IWC Vintage Collection Aquatimer her.

VULCAIN CRICKET NAUTICAL

Vulcain er ikke akkurat merket som sitter på alles lepper, men med både en interessant historie og lekre ur-design i porteføljen er Vulcain et merke det kan være verdt å utforske nærmere – spesielt deres Cricket-modeller og amerikanske presidenthistorie er verdt å merke seg.

Vulcain Nautical Heritage er sterkt inspirert av dykker-uret Nautical Cricket som ble introdusert i 1961.

I likhet med Jaeger-LeCoultres Memovox Tribute to Polaris, byr også Nautical Heritage på en mekanisk alarm, men uret er i tillegg utstyrt med dekomprimeringstabeller for dykking.

Urkassen på 42 millimeter er vanntett til 300 meter, og huser Vulcains Cricket Calibre V-10 manufaktururverk.

Vulcain har ingen norsk autorisert forhandler, men listeprisen er rundt 6.000 amerikanske dollar før avgifter – mye klokke for pengene!

LONGINES LEGEND DIVER

Få merker mestrer nytolkninger av vintageklokker like godt som sveitsiske Longines, og de siste årene har merket imponert med en rekke vellykkede modeller i deres Heritage-kolleksjon.

the_longines_legend_diver_watch_l3.674.4.50.01_front_1000x1000_2

Longines Legend Diver ble introdusert i 2007, og er sterkt inspirert av Longines’ super-compressor-modeller fra 60-tallet.

Modellen fikk umiddelbart stor oppmerksomhet i entusiastmiljøet, og er grunnet sitt lekre design og hyggelige pris fortsatt populær blant kjennere.

Legend Diver har en urkasse i stål på 42 millimeter som er vanntett til 300 meter.

Urverket er det robuste Longines L633 (ETA-2824 base) som gjør uret til en ypperlig hverdagsklokke.

Longines Legend Diver er tilgjengelig hos norske autoriserte forhandlere og har en listepris på 14.390 kroner.


ANNONSE