Leses nå
Longines lanserer Ultra-Chron (live-bilder og pris)

Longines lanserer Ultra-Chron (live-bilder og pris)

  • Et gjensyn med den historiske dykkerklokken Ultra-Chron fra 1968.
  • Årets versjon bygger på et 5 Hertz urverk, og er testet ved Timelab i Genève.

Parallelt med moderne kolleksjoner som HydroConquest og Spirit, børster Longines med jevne mellomrom støvet av gamle design fra eget historiske arkiv. Et arkiv som både er rikere og mer ivaretatt enn de fleste.

Nå byr Longines på et gjensyn med en klassisk dykkerklokker fra slutten av 60-tallet.

Originalen: Longines Ultra-Chron (ref. 7970) fra 1968.

Nye Longines Ultra-Chron er ingen nøyaktig kopi av originalen med samme navn fra 1968, men er jammen ikke langt unna. Den puteformede stålkassen har blitt blåst opp fra 41 til 43 mm, og tykkelsen er på 13,6 mm.

Møt den nye Longines Ultra-Chron (2022). Bilde: Tidssonen

Nykommeren mangler dessuten datovindu, men totalt sett er likevel uttrykket mye av det samme.

Den originale Ultra-Chron (ref. 7970) ble drevet av Longines’ kaliber 431, som opererte på 5 Hz (36.000 halvsvingninger per time). Urverket var en etterfølger til det rektangulære kaliber 360 fra 1959, som var merkets første «hi-beat» urverk for armbåndsur. Legg to og to sammen, og Ultra-Chron var Longines’ første dykkerklokke med høyfrekvens-urverk.

Urverk med høy frekvens har til nå ikke vært en del av repertoaret til det moderne Longines. Faktisk er urverk med 5 Hz (eller høyere) frekvens nokså uvanlig, hvor noen av de mest kjente er signert Zenith og Grand Seiko. Derfor er det med stor overraskelse vi kan konstatere at nye Ultra-Chron leveres med et høyfrekvens-urverk.

Bezelen har et svart innlegg av safirglass med røde og hvite markeringer. Bilde: Tidssonen

Longines har navngitt urverket L836.6, og omtaler det selv som «in house». I klokkeindustrien er begrepet notorisk flyktig, men i dette tilfellet er det snakk om et urverk som er utviklet og produsert eksklusivt for Longines i samarbeid med søskenselskapet ETA.

Longines kaliber L836.6. Bilde: Longines

Ut ifra bildet å dømme er L836.6 en slektning av det velkjente ETA 2824-2, men med 36.000 halvsvingninger per time, balansefjær av antimagnetisk silisium og gangreserve på rundt 52 timer, er det ingen tvil om at helheten er et annet beist.

Teoretisk kan man argumentere for at høyere frekvens gir høyere presisjon, selv om det innen moderne urmakeri kanskje gir mest mening for kronografer. Longines har valgt å ikke COSC-sertifisere urverket, men har derimot gått for en «Ultra-Chronometer»-sertifisering fra Timelab i Genève – det uavhengige byrået som også er ansvarlige for Poinçon de Genève. I følge Longines er det snakk om strengere krav enn den typiske COSC-testingen.

For en 300 meters dykkerklokker gir det kanskje mest mening med en lenke. I denne konfigurasjonen er veiledende pris satt til 35.450 kroner – eller 38.200 kroner med ekstra natorem og verktøy i pakken. På lærrem faller prisen til 32.750 kroner, eller 36.000 kroner med ekstra natorem og verktøy.

I følge Longines vil leveringen av Ultra-Chron starte allerede denne måneden.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!