Leses nå
King Seiko – kongen er tilbake

King Seiko – kongen er tilbake

Seikos kultklassiker fra 1960-årene returnerer i oppfrisket drakt.

Da Seikos grunnlegger Kintaro Hattori introduserte armbåndsuret Laurel i 1913, ble en ny industri etablert i Japan. Lanseringen var ikke bare Seikos debut som produsent av klokker for håndleddet, men Laurel regnes også som det første armbåndsuret fra soloppgangens land.

Gjennom 1960-årene markerte Seiko seg med en rekke tekniske og designmessige fremskritt. Med en visjon om å skape en mer luksuriøs, presis og vakker mekanisk klokke, så den første King Seiko dagens lys i 1961.

I likhet med Grand Seiko var også King Seiko posisjonert som et prestisjemerke. Produksjonen av King Seiko varte bare frem til 1975, men med årene har klokkene fått kultstatus – også blant entusiaster og samlere langt utenfor Japan.

Velkommen retur

I 2022 var det dermed duket for et etterlengtet comeback. King Seiko gjenoppstod som en egen kolleksjon, og ble igjen posisjonert som noen av de ypperste klokkene til Seiko. Denne gangen var designet inspirert av den særegne King Seiko KSK, som opprinnelig ble introdusert i 1965.

– Først tenkte vi at dette var veldig moro for den harde kjernen av klokkeinteresserte. Men etter hvert har vi erfart at King Seiko har kvaliteter som appellerer til et bredt publikum, sier Andreas Madsen.

Som mangeårig Marketing and Retail Manager for Urmaker Christensen – og selvutnevnt klokkenerd på fritiden – er både Seiko og King Seiko velkjente temaer.

– Dagens King Seiko fyller et gap i kolleksjonen til Seiko. Designet er elegant med et sporty tilsnitt, og funker like godt til dressen som til skjorte og shorts. Størrelsene på 37 til 38 mm er også helt i tråd med gjeldende trend, hvor stadig flere går for litt mindre og diskré klokker, sier han.

Andreas Madsen hos Urmaker Christensen er stolt av King Seiko-kolleksjonen de har i butikken.

Høy opplevd kvalitet

I flere tiår har Seiko hatt et rykte for å tilby mye klokke for pengene. Og ifølge Madsen har King Seiko en opplevd kvalitet som står seg godt selv mot dyrere sveitsiske armbåndsur.

– På hånden har klokkene en følelse av soliditet og skikkelig håndverk. Spesielt finishen på viserne, skivene og kassens overflater er blant de beste i klassen, sier han.

Madsen forteller at mange lar seg imponere av det særegne designet, som kjennetegnes av skarpe linjer og kontraster mellom børstede og polerte elementer. Men King Seiko er mer enn «bare» overflate – også de mekaniske urverkene slår godt fra seg.

– Teknisk drives klokkene av Seikos automatiske 6R- og 6L-serie, som kombinerer god presisjon og ytelse til en konkurransedyktig pris. For klokkeinteresserte er det nok også en bonus at Seiko er en ekte manufaktur, og at urverkene produseres «in-house», sier han.

Flere valgmuligheter

King Seiko refererer ikke bare til én modell, men har siden relanseringen for litt over ett år siden vokst til å bli en kolleksjon rik på valgmuligheter.

De klassiske King Seiko SPB279, SPB281 og SPB283 måler 37 mm i diameter og drives av arbeidshesten 6R31. Med sine 38,6 mm er SJE089 og SJE091 noe større, men har samtidig en tynnere kasse på bare 10,7 mm. Urverket er det slanke kaliber 6L35, og Seiko gir valget mellom sølvgrå eller svart tallskive.

Høstens nye King Seiko SPB387, SPB389 og SPB391 legger seg på mange måter midt mellom de to, og kommer i skivefargene gråsvart, indigoblå og olivengrønn. Kassen måler 38,3 mm i diameter og er 11,7 mm tykk. På innsiden sitter Seikos kaliber 6R55 med automatisk opptrekk.

TRIO: King Seiko SPB387, SPB389 og SPB391.

Tradisjonen tro har Seiko også lansert en egen spesialutgave. King Seiko SJE095 er en feiring av 110-årsjubileet for armbåndsuret Laurel, og er begrenset til bare 600 eksemplarer. Tallskiven har et unikt mønster inspirert av krysantemumen – en viktig blomst i japansk kultur, som representerer foryngelse og lang levetid.

Tilgjengelig i Oslo

I glassmontrene hos Urmaker Christensen er King Seiko-kolleksjonen allerede godt representert. Den tradisjonsrike klokkebutikken i Stortingsgaten 8 er ikke bare Nordens største forhandler av Seiko og Grand Seiko, men nyter også status som «Seiko Flagship Store».

– Klokkeinteressen er fortsatt stigende i Norge, og Seiko har på mange måter vært en viktig del av den utviklingen. For mange entusiaster har basismodellene i Seiko 5 Sport-serien vært selve inngangen til klokkeverdenen, men nå er det på tide at folk åpner øynene for King Seiko for fortsettelsen, avslutter Madsen med et smil.