Leses nå
Jaeger-LeCoultre Master Compressor Extreme World Chronograph

Jaeger-LeCoultre Master Compressor Extreme World Chronograph

Jaeger-LeCoultres første automatiske kronograf var stor, barsk, og sporty.

De som kjenner meg godt, vet om min fascinasjon for klokker som faller litt «utenfor». Jeg sikter til klokkene som er for gamle til å være aktuelle eller hotte, men for nye til å kunne regnes som vintage. Klokker som kanskje ikke blir morgendagens klassikere, men som likevel innehar en unik sjarm og særegenhet. Jeg kaller dem «glemte helter», og har lyst til å trekke disse frem fra glemselen. Kanskje som en fast spalte her på Tidssonen?

Jaeger-LeCoultre Master Compressor Extreme World Chronograph

Det er ikke helt uten grunn at Jaeger-LeCoultre ofte kalles «urmakernes urmerke». JLC er et av relativt få vaskeekte manufakturer, og har produsert utallige egne urverk til eget og andres bruk (ja, som AP, IWC, Patek Philippe, Vacheron Constantin etc.). Likevel var det først i 2004, at Jaeger-LeCoultre første selvtrekkende kronografer så dagens lys – JLC 751 og JLC 752.

Jaeger-LeCoultre Master Compressor Extreme World Chronograph.

Jaeger-LeCoultre Master Compressor Extreme World Chronograph ble presentert under SIHH 2005, og var det første uret som benyttet JLC 752-verket. I tillegg til kronograf, har det selvopptrekkende urverket også visning av verdenstid, hvor 24 tidssoner er synlig samtidig. Klokken ble faktisk så godt mottatt, at den stakk av med prisen for beste sportsklokke under Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG) samme år.

Dagens JLC 752A – en lett oppdatert oppfølger til det originale JLC 752 fra 2004.

Sånn sett har klokken to håndfaste meritter å vise til. Positivt – helt klart – men det er ikke egentlig derfor jeg liker Extreme World Chronograph. For meg er dette en klokke som perfekt fanger essensen av den nå utgåtte Master Compressor-kolleksjonen, og en artig påminnelse om en tid hvor kraftige macho-klokker stod så høyt i kurs at selv forsiktige Jaeger-LeCoultre ville være med på leken.


ANNONSE


Extreme World Chronograph har et system for hurtig skifte av rem, og fungerer også godt på skinnrem.

Etter dagens standard er Extreme World Chronograph på grensen til enorm. Kassen i stål og titan har en diameter på 46,3 mm, og uten å kjenne det eksakte målet, bygger den ikke akkurat lavt. Elementer som Master Compressor-kronen, og de spesielle låsbare kronograf-knappene, fyller meg med en slags barnlig glede. Og selv om det er snakk om en stor klokke, er den usedvanlig velproporsjonert. Kvalitetsfølelsen er også svært høy, og representerer en standard jeg ikke helt føler Jaeger-LeCoultre har truffet helt de senere årene.

Da Master Compressor Extreme World Chronograph ble lansert i 2005, var prisen rundt 9.850 euro. Modellen ble tilgjengelig i noen ulike varianter underveis, men selv mener jeg det er den rundt 13 år gamle førsteutgaven i stål og titan, som den «riktige». Et kjapt søk på nettet, viser utenlandske bruktpriser helt nede i 55.000 kroner før avgifter. Spør du meg, er den en av de feteste sportskronografene som er å oppdrive i denne prisklassen.


ANNONSE