Leses nå
Ikepod Hemipode

Ikepod Hemipode

Den mekaniske klokken som inspirerte Apple Watch.

Den australske designeren Marc Newson (f. 1963) tegnet sine første klokker på slutten av 80-tallet. Før det gikk det mest i møbler. Hans første klokkedesign var “Large Pod Watch”, en gigant på 60 mm, ment for å stroppes rundt armen – utenpå jakken. I 1994 slo han seg sammen med den sveitsiske forretningsmannen Oliver Ike for å lage ur i luksussegmentet. Newson skulle stå for designet, mens sveitseren skulle stå for businessen. Det første uret som utkom under merkenavnet Ikepod i 1996 var Seaslug; en dykkerklokke med ETA-urverk.

Ikepod Seaslug. (Foto: Marc Newson)

Den mest kjente modellen til Ikepod skulle bli Hemipode. I lanseringsåret 1998 var dette et uvanlig røslig ur med sine 44 mm. Designet var – og er fortsatt – noe helt utenom det vanlige. Rundt denne tiden var det heller mer konservative klokker som regjerte. Selv det kommersielle Panerai var fortsatt i sin spede begynnelse. Hemipode var med andre ord tidlig ute som stor klokke.

Ikepod Hemipode. (Foto: Marc Newson)

Den børstede kassen uten horn minner mest om en stein som har ligget på en strand i hundrevis av år, og blitt slipt til en myk og rund form. Safirglasset ligger jevnt med kassen, uten noe konvensjonelt bezel til å holde det på plass. Dette avrundede designspråket er en rød tråd gjennom mye av Newsons arbeid.

Ikepod Hemipode. (Foto: Marc Newson)

I motsetning til designet var ikke urverket noe ekstraordinært. På innsiden av Hemipode tikket et ETA 7750, som kunne beskues gjennom et lite tittehull på baksiden. I tillegg til kronograf-funksjonen kunne uret vise én ekstra tidssone, styrt med trykkeren klokken åtte.


ANNONSE


Som om Hemipode ikke var stor nok, lanserte det ferske klokkemerket modellen Megapode året etter. Denne hockeypucken målte hele 47 mm i diameter. Megapode var ment for piloter, og hadde helt spesielle funksjoner tilpasset fartsfylt ferd i luften. I tillegg til en standard kronograf hadde uret nemlig muligheten til å regne ut flyets drivstofforbruk og distanse. Dette ble gjort med en roterende skala på ytterkanten av skiven, og ble operert nokså likt som en innebygd dykkerbezel.

Ikepod Megapode – pilotklokke og Hemipodes etterfølger. (Foto: Marc Newson)

Likevel er det ikke urene selv som har hatt størst påvirkning på industrien. Det var den behagelige gummiremmen, som nesten 20 år senere skulle bli noe alle kjente til. I 2015 ble den nemlig å finne på Apple Watch, etter at Newson året før ble ansatt hos det amerikanske teknologiselskapet.

Apple Watch med gul rem. (Foto: Apple)

Om du er lysten på en av disse særegne urene starter prisene på rundt 5.000 kroner for en brukt Seaslug (den tidligste dykkerklokken). For de mest ettertraktede og sjeldne modellene løper prisene godt over 100.000 kroner. En pent brukt Hemipode blant de tidligste serienummerne, kan oppdrives for rundt 25.000 kroner. Markedet i Norge er derimot lite, så her er det best å se mot det store utland. Det er verdt å notere at de aller fleste modellene utkom i begrenset opplag.

I 2003 nærmet Ikepod seg konkurs og selskapet hentet nye investorer. De opererte videre med varierende hell og i 2012 trakk Newson seg ut. Nylig ble merket på nytt gjenopplivet og de nåværende eierne prøver seg på en crowdfunding. Newson har heller ingen relasjon til dette nye selskapet. Derimot kan du fortsatt finnes hans design innenfor klokkeverdenen. Blant annet har han designet Atmos-bordklokker for Jaeger-LeCoultre, veggklokker og timeglass under eget navn.

Jaeger-LeCoultre Atmos 568. (Foto: Marc Newson)

ANNONSE