Leses nå
Grand Seiko lanserer «24 Seasons»

Grand Seiko lanserer «24 Seasons»

Fire GMT-varianter som hedrer årets 24 ulike faser.

Klokker inspirert av naturen er ingen nyhet fra Grand Seiko og selskapet har gjentatte ganger bevist at de mestrer akkurat den kunsten bedre enn de fleste. Det har gitt oss noen av bransjens aller flotteste skiver, som også er en tydelig trend på mange av årets lansering fra det japanske merket.

De fire nylanseringene som utgjør familien «24 Seasons» legger heller ikke skjul på sin inspirasjonskilde i naturen og årstidene, men fremhever det tydelig. Det resulterer i fire klokker med tydelig familietilhørighet, men som samtidig byr på mye egen karakter – og også tekniske ulikheter.

Shunbun (våren), Shōsho (sommeren), Kanro (høsten) og Tōji (vinteren) – Bilde: Grand Seiko

«Sekki»

I japansk kultur er de fire årstidene delt opp i ytterligere seks underfaser hver (totalt 24) kalt «sekki». Hver med sin distinkte karakter – som naturens synlige symbol på tiden som går – og dermed helt i tråd med Grand Seikos eget slagord «Nature of Time». De fire nyhetene som nå lanseres henter inspirasjon fra henholdsvis Shunbun (våren), Shōsho (sommeren), Kanro (høsten) og Tōji (vinteren).

Shunbun (SBGJ251) henter sin grønne skive og lette gullrosa aksenter fra blomstringen av kirsebærtrærne i fjellene og kirsebærblomstene, mens skiven på Shōsho (SBGJ249) imiterer de varme fønvindene som lager delikate krusninger i landets mange innsjøer på sommeren. Begge er utstyrt med samme høyfrekvente selvopptrekkende urverk på innsiden av kassen, Grand Seiko kaliber 9S86.

Den mørke skiven med de gule kontrastfargene på Kanro (SBGE271) henter sine signaturelementer fra høstens mørkere kvelder og kulden i morgenluften, mens vinterutgaven Tōji (SBGE269) har et eget vinterlandskap som skive, med sollysets stråler som enkel kontrast på GMT-viseren og logoen. Felles for de to modellene er bruken av 9R66 «Spring Drive» på innsiden av kassen.


ANNONSE


Alle modellene deler en nær identisk kasse, men urverkene på innsiden gir ørsmå forskjeller i de fysiske målene. Litt uventet gir det også en forskjell i oppgitt vannresistens, med kun 30 meter for SBGJ249/251 mot 100 meter for SBGE269/271. Kassen byr ellers på velkjente og forventede detaljer, herunder Zaratsu-polering og innsyn til verket gjennom safirglass på baksiden.

Førsteinntrykk

Det er først og fremst skivene som settes i fokus på disse fire nylanseringene. Selv om alle klokkene tilhører Elegance Collection og familien «24 Seasons» byr de på store ulikheter – også utover fargen på klokkenes ansikt.

Skivenes ulike finisjeringsteknikker er alle særegne, men samtidig typisk Grand Seiko. Dette trekker bør kunne appellere til både entusiaster og nye kunder av merket. Det gjør også at alle klokkene står stødig på egne ben, og ikke bare som en del av familiekvartetten de blir presentert i.

Teknisk byr klokkene også på to ulike urverk som skiller seg ganske tydelig fra hverandre. Begge er tidligere benyttet i flere modeller og byr erfaringsmessig på høy kvalitet og nøyaktighet. Kanskje vil valget av mekanisk kontra spring drive være en viktig detalj for enkelte, men for disse fire klokkene mistenker jeg at det visuelle kanskje vil være mer avgjørende for valget.

Fakta og pris

Grand Seiko Elegance Collection «24 seasons»
SBGJ251 / SBGJ249 / SBGE271 / SBGE269

Les også...

Diameter: 39,5 mm (SBGJ249, 251) / 40,2 mm (SBGE269, 271)
Tykkelse: 14,1 mm (SBGJ249, 251) / 14,0 mm (SBGE269, 271)
Kassemateriale: Stål
Glass: Safir
Vannresistens: 3 ATM (SBGJ249, 251) / 10 ATM (SBGE269, 271)
Lenke: Stållenke med foldespenne

Urverk: 9S86 (SBGJ249, 251) / 9R66 (SBGE269, 271)
Type: Mekanisk, selvtrekkende / Spring Drive
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato, GMT
Frekvens: 36.600 vph (5 Hz) / Spring Drive
Gangreserve: 55 timer / 72 timer

Tilgjengelighet: Shunbun og Shōsho (mai) / Kanro og Tōji (september)
Veiledende pris: 84.000 norske kroner / 75.000 norske kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på grand-seiko.com.