Leses nå
Genèves vårauksjon hos Phillips

Genèves vårauksjon hos Phillips

Blant de mange salgsobjektene finner vi en rekke gamle godbiter.

Planlegger du å legge turen til Genève kan det lønne seg å legge den til enten våren eller høsten. Da avholdes det nemlig en rekke auksjoner hos blant andre Phillips og Christie’s. Som om det ikke var nok fylles byen av en rekke andre små tilhørende eventer, og det nærmest koker av klokkenerder i gatene.

Hos Phillips går kalaset over to dager, fra 11. til 12. mai. Auksjonen består av totalt 220 forskjellige ur – flotte ur. Jeg har plukket ut noen av mine personlige favoritter.

Lot 92: (Jaeger-)LeCoultre Memovox Deep Sea alarm. (Foto: Phillips)

Vi starter med lot 92 – en særdeles sjelden (Jaeger-)LeCoultre Deep Sea Alarm fra 1959. Kassen på 39.5 mm er i polert stål, med to kroner (én for alarmfunksjonen og én for tid) og vridbar bezel. Den innerste delen av skiven peker mot tiden alarmen er tiltenkt å gå av. Denne referansen ble kun produsert i noe over 1.000 eksemplarer og er dermed svært sjelden i dag.

I sin tid hadde den en tiltenkt funksjon vi ikke har sett i mange moderne dykkerur i tiden etter. Med Jaeger-LeCoultres alarmfunksjon fra velkjente Memovox (som ble lansert 9 år tidligere i 1950) skulle uret gi dykkeren beskjed når det var på tid å vende snuten på vei opp mot overflaten igjen.


ANNONSE


Som om ikke denne vintageskatten var nok alene kommer lot 92 i en pakke med JLCs moderne relansering av nevnte referanse: JLQ 2028440. Sistnevnte er også en nokså sjelden fugl, kun produsert i samme antall som originalen. Attpåtil matcher relanseringen serienummeret på det originale uret. Det resulterer i et heftig prisestimat på hele 45.000-65.000 sveitsiske franc.

Lot 207: Longines «Calatrava» ref. 5056. (Foto: Phillips)

Longines er et flott merke. På 30-, 40- og 50-tallet lagde de mange legendariske ur som nå er høyt aktet blant samlere. En av disse er referansen avbildet ovenfor: 5056. Ofte får disse urene kallenavnet «Calatrava» etter likhetstrekk med en legendarisk modell fra en annen høyt aktet sveitsisk produsent. Grunnen er enkel: Det Saint-Imiere-baserte merket lagde flere av modellene i tre forskjellige størrelser som delte skiver (og kasser), hvis hadde flere likhetstrekk med Calatrava-modellene til Patek. Dette eksemplaret har en nydelig kasse i polert stål, med riktig flat krone.

Lot. 207 er ikke bare klassisk i utformingen, men har også en moderne størrelse. Kassen måler hele 37,5 mm, noe som var uvanlig stort i 1945. På disse modellene er skivens layout også serdeles viktig for verdien. Det gjør at forventningene også stiger: Estimatet for lot 207 er på 5.000-10.000 sveitsiske franc, noe som virker realistisk sett i sammenheng med andre salg i den senere tid.

Lot 96: Rolex Milgauss i referansen 1019. (Foto: Phillips)

Hva er ikke en auksjonsartikkel uten definisjonen på spikerstål: Rolex? Denne gangen er det derimot ikke en Submariner, men i stedet en flott Milgauss fra 1964. Dette er den andre generasjonen av uret utviklet i samarbeid med CERN, hvis festtriks var å kunne motstå opptil 1000 Gauss.

Med en nydelig Oyster-kasse i stål på 37.5 mm og en enkel hvit/sølv skive er dette en tidløs klassiker fra Rolex. Det er vanskelig å gå feil med 1019. Flere og flere oppdager denne «glemte» referansens appell. Sammenlignet med andre Rolex-referanser, som ble produsert i langt større antall, har 1019 fortsatt en relativt beskjeden pris tatt dagens markedssituasjon i betraktning. I sin tid var ikke dette en spesielt populær modell.

Prisestimaten på denne lekkerbisken er 15.000-25.000 sveitsiske franc. Om du heller skulle brukt disse pengene på versjonen med sort skive er du heldig – Phillips auksjonerer også bort en slik (lot 96).

Lot 191: Patek Philippe ref. 605HU. (Foto: Phillips)

Lommeur er kanskje ikke alles kopp te. Men, heldigvis har de fleste regler et par unntak. I denne situasjonen er det et gullfunn fra Patek Philippe, med verdenstid, pakket inn i en særdeles elegant (lomme)urkasse.

Referansen 605HU, her i form av et eksemplar fra 1948, er særdeles sjelden. Ifølge Phillips er den antatt å være produsert i mindre enn 100 stykker. Med andre ord kan du være nokså sikker på at naboen ikke drar opp en slik av lommen på bunaden på nasjonaldagen.

Selv om interessen for lommeur er noe mindre enn for det noe mer lettbærte alternativet har lot 191 et friskt prisestimat. For å stikke av med denne i vestlommen må du sannsynligvis ut med et sted mellom 40.000 og 80.000 sveitiske franc. Et eksemplar auksjonert av Christie’s et par år tilbake i tid gikk for betraktelig mer en dette. Det koster å være kar.

Lot 70: Patek Philippe ref. 533. (Foto: Phillips)

Fra lomme til håndledd: Det blir ikke stort kulere enn en kronograf fra 1942, laget i gull – av Patek Philippe. Denne referansen – 533 – ligger noe i skyggen av den mer kjente 130, men står fortsatt på sine egne ben. Begge var blant de aller første kronografene Patek produserte i større skala, med urverk basert på Valjoux 23.

Etter dagens målestokk er dens moderate størrelse på 33 mm ikke akkuratt noen Panerai, men med denne på armen trenger du ikke skrike ut at du ønsker å bli sett. Dette er et ur som trekker blikk uavhengig av størrelsen.

Estimatet på lot 70 ligger på 80.000-140.000 sveitsiske franc. Til tross for at uret snart fyller 80 år kommer den likevel med original boks og papirer. Ifølge auksjonshuset er dette er av de aller best bevarte kjente eksemplarene. Kjennere, kjenn deres besøkstid!

For mer informasjon, sjekk ut Phillips nettbaserte katalog her.


ANNONSE