Edle metaller

Phenix

Støttemedlem
Medlem
2. jan. 2011
Innlegg
4.325
Sted
ThePromisedLand
Noen som har noen tanker rundt hvorfor f.eks palladium har økt så voldsomt i pris siste år kontra Platinium?
Og jeg som trudde Platinium som materiell i klokker var dyrere enn 18k gull. Men det er en god stund siden :p
Men er vel ca 35% tyngre platinium vs 18K gull, og således må det kjøpes mer material for og få samme volum til f.eks en klokke.


Palladium.
Kr 729,114 SEK/KG dagens pris

1625041810938.png


Platinium.
Kr 294,324 SEK/KG dagens pris

1625041911221.png


Gull
kr 483,598 SEK/KG dagens pris

1625042000008.png
 


 
Gullpriser de siste 5 årene
5 Year Gold Prices in Norwegian Kroner (price per gram)
Interessert i priser på andre metaller? Følg en av linkene under.
Gull har alltid vært ettertraktet, ikke bare for investeringsformål eller I form av smykker, men I produksjonen av elektroniske komponenter.
4 faktorer som påvirker gullprisen
1. Sentralbankenes reserver
Sentralbankene tilbakeholder både papirpenger og gull som en reserve. The World Gold Council har uttalt at sentralbankene har I de siste årene begynt å kjøpe mer gull enn de selger. Dette er første gang dette har skjedd på flere tiår. Ettersom sentralbankene diversifiserer sine økonomiske reserver ved å redusere papirvalutaer så stiger prisen på gull. Mange av verdens nasjoner har reserver som hovedsakelig består av gull. Blant annet:
  • USA
  • Tyskland
  • Italia
  • Frankrike
  • Kina
  • Russland
  • Sveits
  • Japan
  • Nederland
Norges gullreserver ble solgt av Norges Bank I 2004. Norge som en nasjon har tapt store penger på dette da prisen fra 2004 og frem til 2016 har firedoblet seg. Vi fikk på den tiden 3.1 milliarder for gullreserven vår. Les mer om historien om våre gullreserver her.
2. Verdien av Amerikanske Dollar (USD)
Prisen på gull dels påvirket av dollarkursen. Dersom dollaren er sterk er ofte gullprisen lav, og motsatt, dersom dollaren er svak blir gullprisen høy. Dette er fordi folk har en tendens til å investere og handle i dollar når dollaren er sterk. I tider med økonomisk usikkerhet, og når dollaren er svak, foretrekkes det å investere i gull.
3. Tilbud og etterspørsel
I 2015 kom ca. 51 % av verdens gulletterspørsel fra smykkebransjen. India og Kina er de største forbrukerne av gull for smykker. I Q2 2016 var forbrukernes etterspørsel i Kina på 143 tonn gull.
12% av etterspørselen kommer fra medisin- og industribransjen. Gullprisen kan bli påvirket av tilbud og etterspørsel; dersom etterspørselen etter varer som smykker og elektronikk øker vil den totale prisen på gull stige.
4. Økonomisk ustabilitet
I tider med økonomisk usikkerhet vil flere vende seg til å investere i gull på grunn av gullets varige verdi. Gull er ofte betraktet som en trygg investering i usikre tider. Når avkastning på obligasjoner, aksjer og eiendom faller øker interessen for investering i gull. Dette øker etterspørselen etter gull, noe som fører til at gullprisen øker.
Dersom du vil lese mer inngående om gull så er nettsiden til The World Gold Council stedet å starte.