Leses nå
Er klokken din klar for sommeren?

Er klokken din klar for sommeren?

Oppklaringer og gode råd for en problemfri klokkesommer.

Klokken er av høy kvalitet, og kostet over to månedslønninger. Merket er av den velrenommerte sveitsiske sorten, og påskriften «100 meter» er printet nederst på urskiven. Lite sier dette imidlertid om hvor mye klokken egentlig tåler av ytre påkjenninger. Selv tøffingklokker designet for krevende forhold, er kun motstandsdyktige gitt rett bruk og vedlikehold. Spesielt aktuelt er dette nå i sommer – og helst før kropp og favorittklokke hopper i sjøen.

Surfelegenden Kelly Slater i aksjon med en Breitling Superocean på håndleddet. (Foto: Breitling SA)

«Water-resistant» – ikke «waterproof»

Standardiseringen rundt vannresistens er ganske komplisert, så vi nøyer oss med enkel forklaring: Siden 1990 har nye klokker vært merket med de småforsiktige «water-resistant», snarere enn det mer bastante «waterproof». I nyanseforskjellen ligger et hint om at klokker kun er vanntette under visse forutsetninger. Hvor vannresistent en klokke hevdes å være, uttrykkes ved et tall oppgitt i meter eller atmosfære (ATM).

Tallene er basert på testing under trykk, og er forvirrende nok sjeldent direkte overførbare til reell bruk i vann. Dette kan også variere med modell og produsent. Heldigvis finnes det en god tommelfingerregel (se egen faktaboks nederst), eller sjekk med den aktuelle klokkens produsent eller manual.

Viktig trykktest

Et annet moment er klokkens mekaniske stand. Gummipakningene i urkassen vil naturlig svekkes over tid, og fuktighet kan lettere trenge inn. Moderne klokker med mekaniske urverk har et typisk serviceintervall på fem til ti år, men en årlig trykktest (og eventuelt bytte av pakninger) er å anse som en billig forsikring for at uret er tett. Ytre forhold som støt og kraftige temperaturendringer, kan også påvirke klokkens vannresistens.


ANNONSE


Testing av Seamaster Aqua Terra ved Omegas fabrikk. (Foto: Omega)

La skinnremmen hvile

Lærremmer bør holdes langt unna vann – i alle fall om ikke produsenten eksplisitt sier noe annet. Et møte med det fuktige element kan fort medføre misfarging, uønsket odør og svekket konstruksjon. Også svette, solkrem og annen skitt (champagnesprut inkludert), kan påvirke remmens levetid i negativ retning. Som kjent kan en original rem av kvalitetsskinn fort koste en liten formue å erstatte, og remmer bør helst behandles som et flott par skinnsko. Gjør man det kan remmen vare i mange år fremover.

Korrosjon og bleking

For å unngå korrosjon samt unødvendige påkjenninger for gummi eller tekstil, anbefales det å skylle klokken godt i ferskvann etter møter med saltvann eller klor.

Når uhellet er ute

Det er mange kjerringråd og (dumme) tips på internett om hva man skal gjøre når uhellet er ute. Oppdager man fukt eller vann i en klokke av noen betydelig verdi, er det imidlertid lurest å gjøre følgende: Sett kursen mot nærmeste urmaker så fort som overhodet mulig.

Omfattende skader på visere, urskive og urverk kan skje i løpet av timer. Å trekke ut kronen eller holde klokken varm (f.eks. ved å ha den på armen) hevdes av enkelte å ha en viss positiv effekt, men er på ingen måte noen mirakelkur. Selv om dugget tilsynelatende har forsvunnet, kan fuktigheten ha «gjemt seg» andre steder og skape problemer over tid.

Et tydelig vannskadet Rolex kaliber 3136. (Foto: No Bullshit Watchmaker)

Vannresistens – en tommelfingerregel:

30 m / 3 ATM: Tåler vannsprut og regn.
50 m / 5 ATM: Tåler dusjing, bading og svømming ved overflaten.
100 m / 10 ATM: Tåler rekreasjonell surfing, snorkling og lette vannaktiviteter.
200 m / 20 ATM: Tåler svømming, vannsport og fridykking.
Diver’s 100 m (ISO 6425): Minstekrav for apparatdykking. Ikke egnet for metningsdykking.


ANNONSE