Leses nå
Tilbakeblikk: De råeste urene fra SIHH 2017

Tilbakeblikk: De råeste urene fra SIHH 2017

Tilbake i januar gikk den årlige klokkemessen Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) av stabelen i Genève. Her ble noen av årets mest luksuriøse klokker vist frem foran utvalgte forhandlere, presse og VIP-gjester. Det er nok av godsaker å velge i, men her er noen av mine personlige favoritter i høyere prisklassene.

Investeringsobjektet

De færreste kostbare klokker er gode økonomiske investeringer, men det finnes unntak. Den nye Tourbograph Perpetual Calendar «Pour le Mérite» fra det tyske prestisjemerket A. Lange & Söhne, er et eksepsjonelt stykke håndverkskunst, som kun vil bli produsert i 50 eksemplarer.

Urkassen i massivt platina, huser et håndfinisjert mekanisk urverk med dobbelkronograf, evighetskalender, tourbillon, og en spesiell kraftoverføring med kjede (såkalt «fusée-and chain»). Prisen er 480.000 euro – 4,23 millioner norske kroner.


ANNONSE


Stilvinneren

Kanskje er den en smule jålete, men samtidig så unektelig elegant og teknisk sofistikert. IWC sin nye Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph, byr på et karakteristisk design inspirert merkets egen modell med samme navn fra 1985. Et stilsikkert ytre, kombineres med den klassiske kombinasjonen av mekanisk evighetskalender og kronograf.

Det er neppe uten grunn at IWC er klokkene pryder håndleddene til alt fra skuespiller Kevin Spacey, til F1-pilot Lewis Hamilton og modellen Adriana Lima. Dette er klokkene for de som liker å bli sett – som attpåtil kan velge fra øverste hylle. Prisen er 43.000 sveitsiske franc.

Teknologibeistet

Navnet – RM50-03 Tourbillon Split Seconds Chronograph Ultralight McLaren F1 – er nesten like avansert som denne klokkens konstruksjon. Sammen med University of Manchester University og bilprodusenten McLaren, har Richard Mille lansert verdens første klokke delvis i «graphene».

Materialet ble gjenoppdaget av Andre Geim og Konstantin Novoselov i 2004, som senere vant nobelprisen i fysikk for sitt arbeid. RM50-03 veier kun 40 gram, og byr på en rekke mekaniske finesser inkludert en dobbelkronograf. 75 eksemplarer blir produsert, og prisen er svimlende 980.000 sveitsiske franc.

Astronomisk luksus (til en astronomisk pris)

Den kommende eieren av Vacheron Constantins Les Cabinotiers Celestia Astronomical Grand Complication 3600 har neppe en grad i astronomi, men burde nesten hatt det. Klokken, som er produsert i kun ett eksemplar etter 5 år i utvikling, byr på hele 23 komplikasjoner (funksjoner).

De fleste av funksjonene er relatert til astronomiske fenomener, som blant annet tidsjevningen, soloppgang/solnedgang, tropisk år, stjernekart, og plasseringen til jorden, månen og solen. Prisen er ikke offentliggjort, men ryktene sier i området én million amerikanske dollar.

Publikumsfavoritten

Man trenger egentlig ikke millioner for å kjøpe en luksusklokke i verdensklasse. Den svært klassiske Jaeger-LeCoultre Master Control Chronograph, var en av SIHH-messens store publikumsfavoritter. Klokken har et mekanisk selvtrekkende urverk med kronograf, en enkel urkasse i stål, og en såkalt sektor-urskive.

Master Control Chronograph oser av sveitsiske håndverkstradisjoner, og sender tankene tilbake til tiden da de mekaniske klokkene stort sett var verktøy fremfor luksusobjekter. Kvalitet er aldri gratis, og prisen er satt til 8.000 amerikanske dollar.

 


ANNONSE