Leses nå
Tilbakeblikk: De råeste klokkene fra Baselworld

Tilbakeblikk: De råeste klokkene fra Baselworld

For klokkeinteresserte er årets første måneder de mest interessante. Under de årlige klokkemessene SIHH (januar) og Baselworld (mars), presenteres majoriteten av årets nyheter. Her er et lite tilbakeblikk på noen av Baselworlds mest kompliserte, ekstravagante, eller rett og slett bare bemerkelsesverdige lanseringer.

Tøffingen

Enten man liker klokkene eller ikke – Rolex har lenge vært urindustriens ukronede konge. Årets nyhet er en splitter ny utgave av heftige Sea-Dweller, som tradisjonelt har vært Rolex sin mest kapable profesjonelle dykkerklokke.

Sea-Dweller-modellen feirer 50 år i år, og med rød skrift på urskiven, refererer merket til de tidligste klokkene som bar dette navnet. Det robuste designet med heliumventil, sørger for at uret er vanntett helt ned til 1.220 meter. Prisen krever imidlertid enda flere siffer, og er satt til 101.200 kroner. De første klokkene har i sommer begynt å dukke opp hos de autoriserte forhandlerne, men det ryktes om ventelister.


ANNONSE


Connoisseuren

Om klokketronen har en utfordrer, er det utvilsomt ærverdige Patek Philippe. Med historiske røtter tilbake til 1839, regnes merket av mange for å være verdens mest prestisjetunge urprodusent.

Tøffe sportsklokker er ikke merkets forte, men derimot elegante og tidløse klokker, basert på århundrer med kunnskap og håndverk. Det er en grunn til at de eksklusive klokkene koster så mye som de gjør.

Patek Philippe referanse 5320G er en evighetskalender i hvitt gull, basert på en av merkets historiske modeller fra 40-tallet. Den avanserte kalenderfunksjonen tar høyde for både 30- og 31-dagers måneder, samt februar og skuddår. Slikt er ikke akkurat gratis, og den veiledende prisen er hele 76.000 euro.

Gærningen

Hublot er blant de som skriker, fremfor å hviske. Det er kanskje ikke uten grunn at merket har etablert seg som en favoritt blant de usjenerte velbemidlede, kjendiser og jetsettere – de som mener klokken skal synes. Selv har jeg et litt ambivalent forhold til Hublot, men har ingen vanskeligheter med å beunde merket de gangene de kjører på med noe ekstra vågalt eller komplisert.

Hublot MP-09 Tourbillon Bi-Axis er en såkalt «multi-akse tourbillon», som innebærer en av urverdenens mest avanserte mekanismer. I teorien skal en slik mekanisme motvirke tyngdekraftens negative innvirkning på urverket, og resultere i høyere presisjon. Den sofistikerte teknologien er huset i en voldsom urkasse, som definitivt vil vekke oppsikt. Også prisen er voldsom, og den rimeligste utgaven starter på 190.000 amerikanske dollar.

Revolusjonen

Det er nok utsmykkede egg, og ikke klokker, som de fleste assosierer med det opprinnelig russiske merket Fabergé. På få år har merket imidlertid etablert seg som en av de mest innovative aktørene innen «haute horlogerie», via et samarbeid med den sveitsiske urverksspesialisten Agenhor.

Fabergé Visionnaire Chronograph er utstyrt med en stoppeklokke-funksjon, hvor visningen av denne er plassert i sentrum av uret. Det kan virke trivielt, men dette innebærer et dramatisk skifte vekk fra tradisjonelt urverksdesign. En liten teknisk revolusjon, helt ulikt alt vi har sett tidligere, med en prislapp på 39.500 amerikanske dollar. Har man fulgt litt med den siste tiden, har man kanskje også sett at urverket nylig også dukket opp i den nye klokken fra Singer Reimagined.

Eksentrikeren

MB&F («Maximillian Büsser & Friends») er en av urverdenens mest fargerike innslag, med sine lekne og smått eksentriske klokker og andre mekaniske gjenstander. Unnfangelsen av de eksklusive produktene skjer gjennom samarbeid med kjente bransjeaktører, og respekterte fagpersoner.

Bordklokken «Destination Moon», er resultatet av et samarbeid med den velrenommerte klokkemakeren L’Epèe 1839. Tiden vises ved to roterende disker, som er i integrert i et rakettformet design. Hele urverket er synliggjort, og detaljrikdommen er stor. Klokken kommer i totalt 200 eksemplarer, og har en veiledende pris på 19.900 sveitsiske franc.


ANNONSE