Leses nå
På besøk hos Patek Philippe

På besøk hos Patek Philippe

Tidssonen ble med Urmaker Bjerke på et minneverdig fabrikkbesøk i Genève.

Patek Philippe bør være et velkjent navn for de fleste. Den prestisjetunge sveitsiske urprodusenten har en dominerende rolle i klokkehierarkiets øverste klasse, og har i an årrekke vært representert av Urmaker Bjerke. Likevel – her er en liten oppfriskning:

Patek Philippe har røtter som strekker seg tilbake til 1839, hvor grunnlaget for virksomheten ble lagt av den polske urmakeren Antoni Patek, og den franske urmakeren Adrien Philippe. Siden 1932 har selskapet vært under Stern-familiens kontroll, og i 2010 overtok Thierry Stern rollen som selskapets president, som fjerde generasjon Stern i sjefsstolen.

Posisjonelt anses Patek å være i en særstilling som urverdenens fremste produsent av serieproduserte luksusklokker. Summen av historiske milepæler, kvalitet, eksklusivitet og status, er på et nivå ingen andre urmerker riktig matcher. Også som samlerobjekter og på auksjonsmarkedet er Patek nesten ensom på toppen (med Rolex hakk i hæl – uten øvrig sammenligning).

Nautilus ref. 5711 – en av de mest ettertraktede referansene i kolleksjonen.

I følge Patek Philippe ligger den årlige produksjonen for 2015 på omkring 58.000 ur, hvor majoriteten av urene er mekaniske (ja, de produserer faktisk også noen kvarts-baserte damemodeller). Til sammenligning hevdes det at Rolex produserer omkring 1 million ur i året. Den globale etterspørselen etter Patek Philippe er imidlertid langt større, og det er for tiden ikke uvanlig med flere års ventelister på de mest populære modellene.

For mange klokkeinteresserte er det nesten noe mytisk rundt det å eie en Patek Philippe, og urenes høye status og tidløse kvaliteter kan kanskje best summeres av selskapets mangeårige slagord: «Du eier egentlig aldri en Patek Philippe. Du bare passer på den for neste generasjon».


ANNONSE


På innsiden

Rundt 15 minutters kjøretur fra Genève sentrum, i Plan-les-Ouates, finner vi Patek Philippes manufaktur og hovedkvarter. Med Rolex som nærmeste nabo, og merker som Vacheron Constantin, Piaget og Frederique Constant kun stenkast unna, utgjør området en betydelig og innflytelsesrik klynge i sveitsisk urindustri.

Hovedkvarterets velkjente inngang.

Patek Philippes virksomhet er fordelt mellom hovedanlegget i Plan-les-Ouates, samt fasiliteter i nabokommunen Perly-Certoux (produksjon av eksteriørkomponenter), Le Chenit og Saint Imier (datterselskapet og urskiveprodusenten Cadrans Flückiger). Dersom alt går etter planen, vil imidlertid produksjonsbygningen «PP5» i Plan-les-Ouates erstattes av et nytt og større bygg i 2019, som vil konsolidere Pateks virksomhet i Genève.

Denne gangen var det dessverre ingen anledning til å fotografere fra selve produksjonsområdene. Dette er slettes ikke særegne retningslinjer for Patek, til tross for at vi kanskje har sett en liten oppmykning av dette blant flere aktører i bransjen de seneste årene. Det er uansett viktig å ikke glemme at det dreier seg om et profesjonelt arbeidsmiljø med både større og mindre hemmeligheter, og hvor en viss diskresjon kan være nødvendig for å ikke forstyrre det tidvis kompliserte arbeidet som tross alt må gå sin gang.

Heldigvis fikk kameraet anledning til å gå varmt i Pateks showroom (om du er utålmodig kan du scrolle lenger ned), men vi skal likevel gi en oppsummering av høydepunktene vi så og lærte underveis i vår omvisning:

«Patek Philippe Seal»

I mange år benyttet Patek Philippe Poinçon de Genève («Geneva Seal»), som et tydelig bevis urenes kvalitet. Fra 2009 tok imidlertid merket i bruk en egen og strengere kvalitetsstandard, Patek Philippe Seal.

Seglet inngravert til venstre for teksten «Patek Philippe».

Vertikalt integrert produksjon

Patek Philippe er vertikalt integrert – dvs. urverk, urkasser og andre komponenter produseres in-house. Enkelte deler, som for eksempel skruer, leveres imidlertid utenfra. Men årsaken til dette handler om kapasitet og effektivitet, snarere en mangel på kunnskap og maskiner til å gjøre dette selv.

Patek Philippe ref. 5270G.

Kasser og lenker

Store deler av produksjonen av kasser og lenker foregikk på Pateks store anlegg i Perly. Større komponenter som kasser måtte gjennom flere titalls maskinelle prosesser, før de ble nøye finisjert for hånd. I Perly ble også det omhyggelige håndarbeidet med å sette kasser med diamanter og edelstener utført.

«Diamonds are forever».

Håndfinisjert

Patek Philippe produserer ikke håndlagde ur, men derimot ur som er maskinelt fremstilte og finisjert for hånd. Komponenter produseres ved bruk av CNC-maskiner og erosjon, for deretter å bli finisjert og montert for hånd. Er du overrasket? Slik foregår produksjonen også hos 99,9% av alle de eksklusive urmerkene.

Les også...

Patek Philippes håndfinisjerte kaliber CH 29-535 PS Q (i en ref. 5270G).

Guilloché

Patek er i besittelse av flere gamle manuelle dreibenker for gravering av mønster for hånd, såkalt «guillochering». Denne teknikken var i flere år en nærmest en utdødd håndverkskunst, og i følge vår guide er det kun en håndfull personer i Patek-systemet som innehar kompetansen til å operere maskinene til deres høye standard.

Montering

De mest avanserte urene med heftige komplikasjoner, monteres utelukkende av én urmaker per ur. Enklere modeller monteres av flere spesialister per ur.

Grandmaster Chime

Tilfeldigheter gjorde at vi fikk mulighten til å gå «hands-on» med Pateks mest kompliserte armbåndsur: Grandmaster Chime. Uret, som måler hele 47,4 mm i diameter og har en pris på over 2 millioner euro, satt overraskende komfortabelt på håndleddet. Modellen ble introdusert i forbindelse med 175-års jubiléet i fjor, samtlige er solgt, men fortsatt foregikk produksjonen av den siste av de totalt 6 eksemplarene.

Grandmaster Chime har 20 komplikasjoner fordelt på urets to sider.

Motkonjunktur

Trodde du Patek Philippe fryktet motkonjunkturer? Tro om igjen. I følge Pateks ansvarlige for det norske markedet, var finanskriseårene svært gode. Kanskje valgte kundene å investere i ur fra Patek, som ofte har vist seg å stige i verdi, fremfor å investere i risikofylte finansielle aktiva.

Nord for 2 millioner kroner: Patek Philippe ref. 6102P Sky Moon Celestial

Repeatere

Hver eneste repeater testes og godkjennes av Thierry Stern, før den forlater Patek Philippe. Hovedbygningen i Plan-les-Ouates har dessuten et dedikert «repeater-rom», hvor det foretas lydopptak av hver repeater. Opptaket lagres i arkivet, og kan senere benyttes som referanse ved f.eks. service.


ANNONSE


Stor bredde

Patek Philippe er en av få urprodusenter som mestrer en stilmessig stor bredde i kolleksjonen, noe som ofte har vist seg å være problematisk for andre merker. For Patek er det likevel ingen tvil om at de har lykkes i denne hårfine balansegangen:


ANNONSE