Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Bell & Ross lanserer tre limited edition «Instrument de Marine»

Bell & Ross lanserer tre limited edition «Instrument de Marine»

Franske Bell & Ross har klart det veldig mange moderne urmerker ikke klarer – å etablere en helt unik og lett gjenkjennelig merkeidentitet, og samtidig lykkes. Merket har først og fremst gjort seg bemerket med klokker inspirert av flyinstrumenter, men har også flere forholdsvis kjente dykkerklokker og vintageinspirerte pilotmodeller.

Det er derfor noe uventet at Bell & Ross nå har latt seg inspirere av klassiske marinekronometere, med en ny kolleksjon bestående av tre limited editions. Under navnet «Instrument de Marine», hyller merket 1700-tallets marinekronometere, med sin egen modern vri. Spesielt den legendariske britiske urmakeren John Harrison, nevnes som en av inspirasjonskildene.

g27-01-horloge-br01-marine-web

At lanseringen er «uventet», betyr ikke at den er fri for en rød tråd. Marinekronometerne hadde en viktig rolle som navigasjonsinstrumenter, og var viktige brikker for både handel og militære engasjementer på sjøen. Og instrument-inspirerte klokker, er noe Bell & Ross kan.

BR 01 Instrument de Marine

Den enkleste modellen er også den som er mest tro mot inspirasjonskilden. BR 01 Instrument de Marine bygger på den velkjente BR 01-modellen, men byr på nye designtrekk som gir uret en helt unik karakter. Urkassen er utført i titan og bronse, hvor sistnevnte er et materiale med lange maritime tradisjoner. Vannresistansen er for øvrig 100 meter.

g27-01-horloge-br01-marine-hypercrop

Mellomdelen av den 46 mm kvadratiske urkassen, byr dessuten på et innslag av indisk rosentre. Historisk sett har treverket ofte blitt benyttet i både master og skrog, men også marinekronometernes kasser.

Urskiven er klassisk hvitlakkert med romerske numeraler, og viserne er blånerte. På innsiden sitter det manuelt opptrekkbare kaliber BR-CAL.203. Frekvensen er 21.600 vph, og gangreserven er oppgitt til å være 56 timer.

Totalt 500 eksemplarer blir tilgjengelig, og den veilledende prisen er satt til 75.000 kroner.

BR-X1 Skeleton Chronograph Instrument de Marine

Familielikheten følger på mange måter med over i BR-X1 Skeleton Chronograph Instrument de Marine. Allikevel er det snakk om en mer moderne tolkning – litt mindre historisk marinekronometer, litt mer dagens Bell & Ross.

g27-03-br-x1-marine-web

Den 45 mm store urkassen kjenner vi fra standardutgaven av BR-X1, men materialer et bronse og fronten preges av elementer av indisk rosentre. Som navnet tilsier dreier det seg om et skjelettert design, hvor urskiven består av en gråtonet safirkrystall, med påførte indekser. Også denne modellen er vannresistant til 100 meter.

Underskiven for minutter har blitt utstyrt med en disk fremfor viser, hvor disken skal sende tankene til skipspropeller. Det underliggende urverker er på sin side et selvtrekkende kaliber BR-CAL.313, som tikker med en frekvens på 28.800.

Kun 99 eksemplarer blir tilgjengelig, og den veilledende prisen er satt til 218.500 kroner.

BR-X1 Tourbillon Chronograph Instrument de Marine

Sist men ikke minst, byr Bell & Ross også på en eksklusiv haute horlogerie-modell, med den kompliserte BR-X1 Tourbillon Chronograph Instrument de Marine.

g27-04-br-x1-tourbillon-marine-web

Modellen deler mange av designelementene med lillebror, men den 45 mm store kassen er utført i rødt gull. Det skjeletterte designet byr på en forholdsvis god symmetri, hvor tourbillonen kl. 6 er selve midtpunktet. Og jada – også denne råtassmodellen er vannresistant til 100 meter.

Kombinasjonen av kronograf og tourbillon er seriøse saker, og urverket er utviklet i samarbeid med sveitsiske MHC (Manufacture Haute Complication). MHC ble etablert i 2010 av Pierre Favre, som for øvrig har en imponerende CV bestående av både Patek Philippe og BNB Concept (nå Hublot sin haute horlogerie-avdeling). Kaliber BR-CAL.283 er manuelt opptrekkbart, og byr på en flyvende tourbillon og en kolonnehjulsbasert monopusher-kronograf.

Kun 20 eksemplarer av tourbillon-kronografen er tilgjengelig, og den veilledende prisen er heftige 1.435.000 kroner.