Leses nå
Anonimo Nautilo

Anonimo Nautilo

En uke med Panerai-avhoppernes nyeste avkom på håndleddet.

Ser du litt Panerai i den sveitsisk-italienske urtilverkeren Anonimo er du ikke alene. Ei heller er det helt uten grunn. Merket så lys for første gang i 1997, da en tidligere Salvatore Ferragamo-ansatt og en tidligere sjef i Panerai kombinerte sine krefter for å lage noe nytt i Firenze (hvor Panerai historisk sett har hatt hovedsete).

Anonimo Nautilo.

Dagens fokalobjekt er Anonimos puritanske dykker: Nautilo. Her i sin mest subtile (sorte) versjon. Designet er distinkt italiensk, med detaljer som ikke alle sveitsere kunne funnet på alene. Kronebeskytteren er kanskje det mest markante – og mest velkjente – elementet ved Nautilo (og Anonimo som merkevare). Fra klokken halv to sveiper den ut fra kassen i en myk bue. Kronen er plassert ved klokken fire, slik du kanskje kjenner igjen fra diverse ur fra Seiko. Kasseformen i sin helhet har visse likhetstrekk med Panerais 1940-serie.

Soliditet tolket på italiensk

Det er ikke alt du ønsker å se påskrevet «Made in Italy» (eksempelvis Maserati Biturbo og Lancia Beta). Heldigvis er Anonimoen konstruert i Sveits.

Kassen er gjort i stål, med en enkel børstet finisj på de aller fleste overflater. Selv om den måler 42,5 mm fremstår den ikke som stor. De tidligere utgavene an Nautilo var hakket større, med 44,4 mm. Nedjusteringen følger den generelle trenden i markedet. Uret bærer uansett sin størrelse med verdighet og sitter komfortabelt på håndleddet med sin puteformede kasse. Det hele også mye takket være urets relativt tynne kasse (for dykkerur å være).


ANNONSE


Urverket i Anonimo Nautilo åpenbarer seg på baksiden – uten videre seremoni eller fanfare. Her inne tikker et Sellita SW200-1. Det er en nokså standard arbeidshest (les: nærmest en blåkopi av ETA 2824-2), med en gangreserve på 38 timer. Anonimo har freshet det opp med en gravering av sin egen logo på rotoren, samt et par runder med dekorativ perlage på bl.a. rotorkloben og platinen. Helt greit for et dykkerur.

Et Sellita SW200-1 er i aksjoner bak glasset.

Det som derimot ikke harmonerer like mye er de polerte midtleddene på lenken. Perler for dykkersvin. Blank er også bezelen, som er kjeramisk. Ved manipulering har den svært solide og støde klikk, uten nevneverdig dødgange. På testeksemplaret virker den derimot å være noe dårlig justert mot minuttmarkørerene på skiven – et trekk som heller hører hjemme hos billige Seiko-dykkere enn en sveitser til nærmere 30.000 kroner.

Skiven har en subtil «sunburst»-effekt, som kun sees i riktig lysforhold. For det meste fremstår den som sort. De appliserte timemarkørene har polerte rammer, fyllt med lume. Uttrykket er klassisk og harmonerer godt med det opplevde bruksetoset. Utseendemessig er Anonimo Nautlio en ganske snasen klokke i mine øyne.

På håndleddet

Hvor Anonimo kanskje briljerer på design er det noen steder de henger litt etter – for å være helt ærlig (og det er jo kanskje nettopp derfor du leser dette). I mine øyne fremstår lenken som noe kjip i denne prisklassen. Ei heller er låsen imponerende ved manipulering, selv om den er hakket opp fra stemplede låser i samme design. Naturligvis er dette trist, da resten av uret egentlig er ganske kult. Men, dette er altså pirking på detaljer. Noter også at dette virker å være blant de første urene fra Anonimo med stållenke. De er ikke de eneste med ur hvor det skotter på lenkekonstruksjon i dykkersegmentet rundt 25.000 kroner. Eksempelvis Seikos velkjente Marinemaster lider av det samme, og da altså fra et merke med svært mye mer erfaring. Lærremmene Anonimo stiller opp med er til forskjell meget behagelige – og håndlaget i Italia.

Til tross for ovennevnte er den absolutt ikke ubehagelig på armen. Den sitter godt. Med på kjøpet følger det også med en gummi- eller lærrem.

Alternativer i Anonimo-familien

Om du vurderer et ur fra Anonimo regner jeg med at merkevaren resonnerer med deg, at du liker deres designspråk, samt at du også dermed kanskje ser på noen andre modeller fra merket.

Anonimo Epurato i DLC og Anonimo Militare (Foto: Anonimo).

Om du virkelig liker Panerai-estetikken, men ikke liker Panerai, da kan du vurdere en refereranse fra Epurato-serien. Om du er kontrær og ikke vil ha noe særlig trekk mot det italienske motpunktet burde du se på kronografen Militare (til høyre i bildet ovenfor). Sistnevnte greier jeg selv rett og slett ikke like – uansett hvor mye godvilje jeg legger til. Det blir litt for mye «stæsj» på en gang – uansett hvor italiensk det enn er. Den blir som et par Emporio Armani-jeans, med hull på leggene, pertentlige nagler og superlys vask. Derimot er smaken som baken. For noen er dette det kuleste som finnes, og det aksepterer jeg. Den opplevde kvaliteten var det ikke stort å si på, kronens lukkemekaniskme er artig og kontrollene til kronograffunksjonen opprettholder vanntettheten du forventer av en dykkerklokke.

En Anonimo i folksomt territorium

I prisleiet 25.000 til 30.000 kroner finnes det mange fine dykkere, og det er et marked med sterk konkurranse. Her møter Anonimo Nautlio en rekke tungvektere fra velkjente aktører, som Seiko og Tudor.

Seiko SBDX023 og Tudor Black Bay Blue (Foto: Seiko og Tudor).

Blant de urene som matcher Nautilo både når det gjelder pris og bruksetos er det Tudor Black Bay og Seikos nye versjon av Marinemaster, SBDX023, som umiddelbart popper frem i tankene. De stiller begge med egenproduserte urverk og vesentlig lenger gangreserve.

Avsluttende tanker

Anonimo slår meg ikke umiddelbart som et alternativ i dykkerurkategorien – teknisk sett. La oss derimot være helt ærlige: Hvilken dykker trenger virkelig en mekanisk dingseboms til 29.900 kroner på armen i disse digitale dager? Likevel blir det litt kjipt å bare sammenligne Nautilo med alle de andre urene i samme segment. Der stiller den ikke best om vi kun ser på spesifikasjonene, med Sellita-urverk og 38 timers gangreserve, 200 meter vannresistent og mangel på «diving extension».

Anonimo står som et alternativ for de som vil ha noe litt utenom det vanlige. Det blir et valg hvor sansen for designet og trumfer tekniske nyvinninger og prestasjoner – som i så mange andre situasjoner. Og det er utvilsomt nok å like ved nye Nautilo.

Mer informasjon om Anonimo er tilgjengelig på anonimo.com.

  • Modell: Anonimo Nautilo Automatic.
  • Det ytre: Kasse i rustfritt stål – 44.4 mm – safirglass foran og bak – sort/grå urskive med «sunburst»-effekt – roterbart dykkerbezel – vannresistent 200 meter – stållenke (som testet).
  • Det indre: Sellita SW200-1 – selvopptrekkende, 38 timers gangreserve – 28.800 vph – timer, minutter, sekunder, dato.
  • Pris: 29.900 kroner med lenke / 26.840 på lær- eller gummirem.

ANNONSE