Leses nå
A. Lange & Söhne Richard Lange Jumping Seconds

A. Lange & Söhne Richard Lange Jumping Seconds

Ingen kan beskylde A. Lange & Söhne for å være flashy. Selv merkets mest kjente modeller – Lange 1, Datograph, og Zeitwerk – er på tross av horologisk rockestjernestatus, nedtonede og elegante ur. For armpynt som skriker ut om høy pris og status til den gemene hop, må man kikke andre steder.

Richard Lange Jumping Seconds er minst like diskré, men representerer en noe mer ukjent side av A. Lange & Söhne. I likhet med Zeitwerk, men i motsetning til Lange 1 og Saxonia (Datograph), ble ikke Richard Lange-familien introdusert ved merkets gjenfødelse i 1994. Richard Lange dukket ikke opp i Langes kolleksjon før 2006, og omfatter i dag kun fem modeller. Har du ikke sett en i det fri, er ikke det så rart. Richard Lange Jumping Seconds debuterte i platina under SIHH 2016, mens utgaven i rødt gull ble lansert året etter. Begge er limited editions, og eksisterer kun i 100 eksemplarer hver.

Om det skulle være noe tvil – på bildet er klokken på vei mot 10.08:39.

Langes observasjonsur fra det 18. og 19. århundre, er felles konseptuell inspirasjonskilde for alle Richard Lange-modellene. Dette fokuset på ur med høy presisjon, forklarer også valget av modellnavn. Richard Lange – Ferdinand A. Langes eldste sønn – var i mange år teknisk direktør ved manufakturet i Glashütte, og har hele 27 patenter å vise til. Den kanskje viktigste oppdagelsen fant sted i 1929, da Richard Lange var den første til å anerkjenne fordelen ved å inkludere beryllium i balansefjærens nikkelstållegering. Effekten var mer elastiske fjærer, som også i mindre grad ble påvirket av temperaturendringer.

Det ytre

Kassen har et klassisk design vi kjenner fra øvrige Lange-modeller.

Designmessig er Richard Lange Jumping Seconds inspirert av et historisk lommeur fra den Dresden-baserte urmakeren Johann Heinrich Seyffert. Regulator-layouten, med timer, minutter og sekunder plassert på separate tavler, passer imidlertid temaet perfekt. I sin tid handlet slike design om etterstrebe optimal lesbarhet, hvor form følger funksjon.  Ved første øyekast kan designet virke noe uoversiktelig, men straks åpenbares en nesten overraskende klarhet og symmetri.


ANNONSE


Den lille trekanten er rød når urverket bør trekkes opp.

Richard Lange Jumping Seconds er i praksis et stykke unna ren funksjonalisme, men det er tross alt et luksusur vi har med å gjøre. Den lyse skiven er fremstilt fra sølv, og de elegante time- og minuttviserne er utført i massivt gull. Sett bort fra den lille trekantede indikatoren for gangreserve, er skiven helt flat. Slikt kan fort bli litt endimensjonalt og i overkant enkelt, men med skarp print og veloverveide nyanseforskjeller på de ulike elementene, er resultatet svært raffinert. Kassen på 39,9 mm gir en akkurat passe stor ramme for det hele.

Det indre

Lange kaliber L094.1.

I motsetning til et konvensjonelt regulator-design med minuttvisning på den midterste tavlen, vier Richard Lange Jumping Seconds denne plasseringen til sekundvisning. Årsaken er relatert til urverket, Langes egenproduserte kaliber L094.1. Som også navnet tilsier, har urverket hoppende sekunder (også kjent som seconde morte). Mekanismen innebærer at sekundviseren beveger seg i diskrete hopp – ja, omtrent som på et quartz-basert ur – fremfor den glidende bevegelsen vi vanligvis forbinder med mekaniske urverk. Tanken er at dette muliggjør en mer presis tidsavlesning, men den visuelle effekten er også spennende detalj mange samlere vil sette pris på.

Bak de tre små åpningene kan man skimte remontoire-fjæren.

Rent teknisk kan hoppende sekunder gjøres på flere måter. Fra forholdsvis enkle mekanismer, til det svært sofistikerte. For Lange er det naturligvis sistnevnte som gjelder, og løsningen sender kaliber L094.1 opp i urverdenens elitedivisjon. Urverket har en såkalt constant force-mekanisme, av typen remontoire d’égalité. Kort forklart består mekanismen av ekstra fjær, som trekkes opp av drivfjæren i faste intervaller, og løser ut en (nesten) konstant kraft på gangen. Urverkets presisjon opprettholdes til tross for det fallende momentet fra drivfjæren, etter hvert som gangreserven tømmes.

Håndgravert balanseklobe er en av Langes signaturtrekk.

Finessene stopper ikke der. Lange har også inkludert deres etter hvert velkjente «zero reset»-funksjon, som nullstiller sekundviseren til kl. 12 når kornen trekkes ut. Velkjent er også det estetiske, som holder et sedvanlig høyt nivå. Det innebærer blant annet en vakkert håndgravert balanseklobe, og en stor klobe som nesten kvalifiserer som en 3/4 plate – et trekk som har vært synonymt med urmakeri fra Glashütte i en årrekke. Andre dekorative elementer inkluderer verkplate med perlage, Glashütte ribbing på klobene blånerte skruer, gullkrager rundt åtte av juvelene, og håndfinisjert anglage.

Avsluttende tanker

Richard Lange Jumping Seconds er velproporsjonert og harmonisk på håndleddet.

Å ha Richard Lange Jumping Seconds som en «daily beater», var på mange måter en interessant opplevelse. Tidsavlesning føltes raskt intuitivt, og jeg tok meg gjentatte ganger i å både beundre den hoppende sekundvisere, og det deilige urverkene. I møte med både klokkeinteresserte og sivilister, fløy Richard Lange Jumping Seconds imidlertid godt under radaren – i alle fall på avstand. Straks uret ble tatt av håndleddet, manglet det ikke på «ooh» og «aaahh» fra de som tok det i nærmere øyesyn.

Richard Lange Jumping Seconds er på mange måter et krevende ur, som krever sin mann. Med fare for å være en smule elitistisk, vil jeg tro at en viss kunnskap og teknisk innsikt er essensielt for å kunne nyte uret til det fulle. Har man det, vil Richard Lange Jumping Seconds fort kunne bli en ny grail-kandidat.

 

Spesifikasjoner:

  • Modell og referanse: A. Lange & Söhne Richard Lange Jumping Seconds – 252.032.
  • Det ytre: Kasse i 18 kt rødt gull,  39,9 mm diameter, 10,6 mm tykkelse – sølvfarget skive i sølv – visere i gull og blånert stål – brun alligatorrem med spenne i 18 kt rødt gull – vannresistent 30 meter.
  • Det indre: Lange kaliber L094.1, manuelt opptrekkbart – 33,6 mm diameter, 10,6 mm tykkelse – 21.600 vph – 42 timer gangreserve – timer, minutter, hoppende sekunder med zero-reset-mekanisme, gangreserveindikator, remontoire d’égalité.
  • Pris og tilgjengelighet: 78.000 euro (veiledende pris, Tyskland) – 100 eksemplarer (limited edition).

ANNONSE