Leses nå
A. Lange & Söhne lanserer andregenerasjons Zeitwerk

A. Lange & Söhne lanserer andregenerasjons Zeitwerk

  • Kultklassikeren Zeitwerk fra 2009 får nytt urverk og en lett ansiktsløftning.
  • Viderefører diameteren på 41,9 mm og kommer i rødt gull eller platina.

Har du sansen for A. Lange & Söhne er det bare å markere 24. oktober i kalenderen først som sist. Det var på denne datoen i 1994 at det tyske merket offisielt gjenoppstod fra historiebøkene, og den første kolleksjonen ble presentert i Dresden.

For Lange er derfor 24. oktober en helt spesiell dato, som gjentatte ganger har blitt reservert for noen av merkets mest signifikante lanseringer. Senest i fjor med introduksjonen av spesialmodellen Zeitwerk Honeygold «Lumen».

Zeitwerk 2.0

Bilde: Tidssonen

Også i år har Lange spart noe spesielt til oktober. Temaet er igjen Zeitwerk – men denne gangen er det ikke snakk om noen limited edition. Årets nye Zeitwerk representerer derimot et generasjonsskifte, og avløser grunnmodellen som opprinnelig ble introdusert i 2009.

Ved lansering kommer nye Zeitwerk i to forskjellige referanser, hvor forskjellen ligger i materialer og tallskive: Platina og sølvfarget skive (ref. 142.025), eller rødt gull og svart (ref. 142.031). Diameteren er fortsatt 41,9 mm, men begge variantene er slanket ned til 12,2 mm. Det er hele 0,4 mm tynnere enn originalversjonen.


ANNONSE


De aller største endringene er gjort på innsiden av kassen, men trente øyne vil kanskje legge merke til at eksteriøret har fått en lett ansiktsløftning.

Underskiven med sekundvisning har blitt forstørret, og rammen som omgir tidsvisningen har fått et redusert areal. Teksten «Made in Germany» er flyttet inn på underskiven, mens gangreserve-indikatoren har fått et innslag rødt.

Historisk forbindelse

Den digitale tidsvisningen er ikke en idé hentet ut av intet, men er inspirert av den spesielle fem-minutters-klokken som er å finne over scenen i Semperoperaen i Dresden.

Klokken ble ferdigstilt av mesterurmakeren Johann Friedrich Gutkaes i 1814, assistert av lærlingen Ferdinand Adolph Lange. Det var den samme Lange som 31 år senere var en sentral figur i å etablere Glashütte som Tysklands sentrum for urmakeri, og som etablerte den opprinnelige virksomheten som senere ble kjent som A. Lange & Söhne.

Bilde: Tidssonen

Oppdatert mekanikk

I motsetning til Gutkaes’ fem-minutters-klokke viser Zeitwerk tiden minutt for minutt. Som forgjengeren gjør både time- og minuttvisningen umiddelbare hopp når sekundviseren passerer 60. Hemmeligheten er den avanserte remontoir-mekanismen, som i tillegg til å sørge for jevn krafttilførsel fra de doble fjærhusene, også styrer diskenes «hopp».

L043.6

Det nye kaliber L043.6 kan best beskrives som en evolusjon på det opprinnelige L043.1 fra 2009. Grunnkonseptet er videreført, men flere forbedringer er lagt til. I praksis er kanskje den lengre gangreserven det viktigste punktet, som nå er økt fra 36 til 72 timer. Frekvensen er på sin side fortsatt 18.000 halvsvingninger per time.

Helt nytt er kaliber L043.6 egentlig ikke. Observante lesere av Tidssonen vil kanskje huske at arkitekturen faktisk ble vist frem i fjor – som kaliber L043.9 i den tidligere nevnte spesialmodellen Zeitwerk Honeygold «Lumen».

A. Lange & Söhne Zeitwerk Honeygold «Lumen» (2021). Bilde: Tidssonen

I likhet med fjorårets limited editon har også årets lansering en ny knapp på høyre side av kassen. Tidligere var tidsinnstilling av Zeitwerk-modellene en litt klønete prosess, men Lange har nå lagt til hurtigknapp for timejustering. Minutter stilles som før inn med den store kronen, og kan justeres både frem og tilbake.

Estetisk er kaliber L043.6 et vaskeekte Lange-verk, med alle de trekkene det tyske merket har blitt kjent for. «Glashütte ribber» på klobene, skråpolerte kanter, ulike børstinger og håndgraving gjør urverket til et svært vakkert skue.

Ukjent pris og tilgjengelighet

Bilde: Tidssonen

I skrivende stund har vi ingen veiledende pris å oppgi. For Langes nye policy er at slikt ikke lenger skal kommuniseres offentlig, men bare oppgis til kunder på forespørsel. Intensjonen er kanskje diskresjon og demping av prisfokus – men realiteten er en bakstreversk og kompliserende praksis Tidssonen har liten forståelse for.

Som referanse kan det imidlertid være verdt å vite at fjorårets Zeitwerk Honeygold «Lumen» hadde en veildende pris på 114.000 euro inkl. tysk moms.


ANNONSE