Leses nå
Test: TAG Heuer Connected

Test: TAG Heuer Connected

TAG Heuer Connected ble lansert med brask og bram i New York tilbake i november 2015. Det skulle imidlertid ta sin tid før fjorårets store snakkis i urverdenen, fant veien nordover. Offisiell norgeslansering var i slutten av mai, og klokken har i løpet av sommeren kommet på plass i urmakernes utstillingsvinduer.

Når en av verdens mest kjente produsenter av sveitsiske luksusklokker kaster seg på wearables-bølgen, er det kanskje ikke så rart av forventningene blir høye. Attapåtil har det LVMH-eide merket fått med seg både Intel og Google, som samarbeidspartnere.

På papiret ligger forholdene til rette for en kombinasjon av et veldesignet ytre med høy kvalitetsfølelse, et moderne høyteknologisk indre, og en solid software-plattform. Men innfrir Connected de høye forventningene?

Ikke allemannseie

Det er like greit å få det unnagjort først som sist: Med en veilledende pris på 14.995 kroner, er det liten tvil om at TAG Heuer Connected er et rent luksusprodukt. Prisen, spesielt relativt til det øvrige smartklokkemarkedet, stempler Connected som den minst folkelige smartklokken til dags dato. Den er også den første kommersielt tilgjengelige heldigitale «luksus-smartklokken», som stammer fra et anerkjent urmerke, fremfor en produsent av forbrukerelektronikk.

I realiteten er andre Android Wear-baserte smartklokker, som for eksempel Motorola Moto 360, og LG Watch Urbane, neppe noen egentlige konkurrenter – for bare prismessig snakker vi om en differanse som er farlig nær syvgangeren. Faktisk fremstår Apple Watch – gjerne med en lærrem fra Hermès – som en mer nærliggende konkurrent. Men heller ikke de små-snobbete klokkene fra Cupertino, kan by på en like høy status i urverdenen.


ANNONSE


Tydelig merke-DNA

For det er nok med sin merkestatus, og fagkunnskapen som følger med en historisk arv innen klokker tilbake til 1860, at TAG Heuer satser på å overbevise kundene. Gjenkjennelighetsfaktoren er skyhøy, og merket har langt på vei lykkes i å overføre et lett gjenkjennelig TAG Heuer-uttrykk, til de moderne smartklokkenes verden.,

tag-heuer-connected-2771

Kjennere vil nok se det med en gang: Det er sportsklokkene i TAG Heuer Carrera-kolleksjonen, som har vært den stilmessige inspirasjonskilden bak Connected. Det sporty og maskuline designet deler nemlig mange likhetstrekk med seneste generasjons Carrera-modeller – nærmere bestemt Carrera Heuer 01, og den eksklusive Carrera Heuer 02T.

Connected leveres dessuten med tre ulike digitale urskiver, som igjen er tilgjengelig i fargevariantene sort, sølv eller blå. Disse urskivene er tydelig inspirert av Carrera-familien, og etterligner alt fra en enkel «automatic» med visere for sekunder, minutter og timer, til en sportskronograf, samt en praktisk GMT-utgave med viser for en ekstra tidssone. Og jada – samtlige av urskivene har flytende sekundviser, som er et tydelig nikk til TAG Heuer sine mekaniske klokker.

Via sin egen Connected-app, tilbyr også TAG Heuer en rekke spesialdesignede urskiver, relatert til deres kjendisambassadører og «utenom-klokkelige-aktiviteter». Kanskje er disse attraktive for noen, men for undertegnede fremstår det hele som litt krampeaktig og simpelt.

Android Wear på godt og vondt

Det er ikke sjeldent at salgsargumenter for luksusklokker, kan relateres til klokkens særtrekk og egenart. Ved å være basert på Android Wear-plattformen, frasier imidlertid TAG Heuer seg noe av særegenheten – som kunne vært. Ikke at det nødvendigvis er noe negativt i denne sammenhengen, men det er allikevel verdt å registrere at aktører som f.eks. Samsung, satser tungt på sitt eget operativsystem, «Tizen».

tag-heuer-connected-2801

Rent funksjonsmessig er det lite som differensierer Connected fra andre Android Wear-baserte klokker. I praksis består de mest vesentlige grunnfunksjonene av tidsvisning, alarm, stoppeklokke, kalender, kart, værfunksjon, og varsler fra telefon, SMS, e-post og apps.

Siri-ekvivalenten «OK Google», leverer velfungerende stemmestyring, for de som ikke er for sjenerte til å bli «fersket» i å snakke til håndleddet. Da er det nok mer nærliggende at Connected blir brukt som fjerndisplay og fjernkontroll til ulike apper, som for eksempel Facebook, Runkeeper eller Google Fit.

tag-heuer-connected-2780

Utvalget av ekstra apps er foreløpig ganske beskjedent, men med tanke på at plattformen fortsatt er ganske fersk, er ikke dette noe som det nødvendigvis er rettferdig å holde mot Android Wear-baserte smartklokker. Men dette bidrar til at smartklokker fortsatt fremstår som en artig «gadget», fremfor et praktisk verktøy.

For øvrig er Android Wear nå også tilgjengelig for Apple sitt iOS, så TAG Heuer Connected er ikke forbeholdt de med Android-basert mobiltelefon.

Intel inside

I praksis styrer man klokken ved å navigere på det trykksensitive displayet, mens kronen fungerer som «hjem»-knapp. Connected fremstår som både kvikk og responsiv, uten merkbare eller irriterende forsinkelser.

Rent teknisk drives TAG Heuer Connected av en to-kjernet 1,6 GHz Intel Atom Z34XX prosessor, og byr på 1 GB arbeidsminne og 4 GB lagringsplass. Kombinert med et integrert 410 mAH batteri, er det snakk om solide spesifikasjoner i den bedre enden av skalaen.

tag-heuer-connected-2786

Både GPS og pulsmåler er fraværende, men samtidig er det diskuterbart hvor nødvendige disse funksjonene er i en klokke som dette. For Connected er jo neppe ment å være noen utpreget treningsklokke.

Noe mer irriterende er det at også en høyttaler er faktisk fraværende, men klokken kan derimot kommunisere via vibrasjon.

tag-heuer-connected-2809

Batteritid er et sentralt spørsmål for enhver smartklokke. Ved litt forsiktig bruk, vil trolig enkelte klare å presse ut et par dagers brukstid. Men de fleste må nok belage seg på lade Connected på nattbordet. Ladekrybben er for øvrig veldesignet og solid, og kan heldigvis brukes uten at klokkens foldespenne må åpnes helt.

Høy kvalitetsfølelse

Man mene hva man vil om både prisen og Android Wear-plattformen, men TAG Heuer leverer uansett varene på opplevd kvalitet. De ytre komponentene er både velfinisjerte, og gir et solid inntrykk som jeg har vanskelig for å tro at andre smartklokker kan matche. Kvalitetsfølelsen er påfallende høy, og står ikke noe tilbake for mange tradisjonelle klokker som andre urmerker tilbyr i både samme og høyere prisklasser.

Urkassen er utført i lett titan, som også går igjen i den solide foldespennen i kjent TAG Heuer-design. Sistnevnte er festet til en svært solid gummirem, som for øvrig er tilgjengelig i en rekke fargesprakende utgaver eller skinn. Den svarte kransen og detaljene på kronen, tilfører på sin side et ytterligere innslag av visuell kontrast.

I motsetning til sine mekaniske søsken, har imidlertid Connected fått en noe mer voksen urkasse på 46 millimeter i diameter. Kombinert med en tykkelse på 12,8 mm, snakker vi om forholdsvis store dimensjoner i tradisjonell forstand.

De som har noen motforestillinger mot klokkens fysiske mål, bør prøve den på armen. For faktisk er TAG Heuer Connected overraskende komfortabel på undertegnedes middels store håndledd.

Les også...

God lesbarhet under alle forhold

Den fysiske størrelsen, er sannsynligvis en direkte følge av både behovet for innvendig plass, men også det faktum at et mindre display, neppe ville vært spesielt praktisk i bruk.

tag-heuer-connected-2794

Med sitt 1,5 tommer display, byr TAG Heuer på forholdsvis enkel betjening via touch. Oppløsningen på 360 x 360 piksler (240 ppi) gir et godt, men ikke eksepsjonelt skarpt bilde. Som et rent premiumprodukt, burde TAG Heuer benyttet et display med høyere pikseltetthet. Connected er langt i fra noen versting, men plasserer seg omtrent i midtfeltet.

tag-heuer-connected-2782

Lysstyrken oppleves som god – også ute i dagslys – men trekker naturligvis en del strøm. Derfor har TAG Heuer inkludert en strømsparingsfunksjon, hvor displayet slukkes når det ikke er i bruk. Skjermen fylles da av en enklere urskive i svart/hvitt, som faktisk er overraskende enkel å lese av (rent teknisk dreier det seg om et transflektivt display). Og har man aktivert den automatiske på-funksjonen, er det bare å løfte litt på håndleddet for å få tilbake den lekre og lyssterke TAG Heuer-urskiven.

Solid forsøk – om ikke feilfri

Alt i alt fremstår TAG Heuer Connected som et solid førsteforsøk. Den opplevde kvaliteten er svært god, og kan alene være et betydelig kjøpsargument for kresne og kvalitetsbevisste kunder. For Connected byr trolig på den høyeste finisjen og kvalitetsfølelsen, som for øyeblikket er å oppdrive i en smartklokke.

tag-heuer-connected-2772

Det er imidlertid rimelig å stille spørsmål ved Android Wear-plattformens modenhet. For fortsatt fremstår ikke Google sin smartklokke-satsning, som hverken spesielt grensesprengende eller påfallende praktisk. De fleste vil nok fortsatt foretrekke kombinasjonen av en digital mobiltelefon i lommen, og en analog klokke på håndleddet.

Prisen gjør nok også sitt i å skremme bort en stor del av publikumet, men faktisk har TAG Heuer kommet med et ganske unikt løfte. Merket har nemlig annonsert en ordning, hvor eiere av TAG Heuer Connected, vil få muligheten til å bytte inn klokken i en mekanisk TAG Heuer-klokke. Ordningen er ikke gratis, men mot at kunden betaler ytterligere 15.000 kroner, får man til gjengjeld en «skikkelig» mekanisk klokke. Modellen er ennå ikke vist frem, men skal etter sigende gjenspeile en TAG Heuer i 30.000 kronersklassen

Kreativ «angrerett» kan nok vippe enkelte nysgjerrige over på kjøp, men TAG Heuer Connected er nok uansett forbeholdt de som er over gjennomsnittlig interessert i teknologi, og med en svakhet for lekre armbåndsur.

Er man inneforstått med hvilke funksjoner (og begrensninger) som ligger i Android Wear-plattformen, og samtidig har dype lommer og sansen for kvalitet – ja, da er Connected noe man absolutt bør kikke nærmere på.

[infobox maintitle=»Spesifikasjoner» subtitle=»Skjerm: 1,5 transflektivt LTPS LCD, 340 x 340 piksler.
Batteri: 410 mAH.
Prosessor: 1,6 GHz Intel Atom Z34XX, to-kjernet.
RAM: 1 GB.
Lagring: 4 GB.
Sensorer og teknologi: Gyroskop, vibrasjonsmotor, mikrofon, Bluetooth LE, Wi-Fi.
Operativsystem: Android Wear.
Lading: Ladekrybbe med kontaktpunkter.
Størrelse: 46 mm diameter, 12,8 mm tykkelse.
Vanntett: IP67-sertifisert (ned til én meter i 30 minutter).
Veilledende pris: 14.995 kroner.» bg=»gray» color=»black» opacity=»on» space=»40″ link=»no link»]

 

Mer informasjon om TAG Heuer er tilgjengelig på tagheuer.com.