Dette betyr de grunnleggende klokkeordene

Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacture
Her er de grunnleggende begrepene alle klokkeinteresserte bør kjenne til.

Urmakerfaget bygger på flere hundre år gamle tradisjoner, og det er ingen mangel på spesielle «klokkeord». Det kan dreie seg om alt fra faguttrykk man ganske enkelt ikke støter på så ofte, til franske, tyske og engelske låneord.

Her er noen av de mest grunnleggende klokkeordene.

Analog: Tidsvisning via tradisjonelle visere. Uavhengig av om klokkens urverk er quartz-basert eller mekanisk.

Baretter: Fjærbelastede stifter som holder lenken eller remmen til urkassen.

“Bezel”: Se krans.

COSC: «Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres» er et sveitsisk institutt for testing av urverk. Kronometer-sertifiseringen er langt på vei bransjestandard for mekaniske urverk med høy presisjon.

Digital: Tidsvisning via tall. Uavhengig av om klokkens urverk er quartz eller mekanisk.

Casio G-Shock med både analog tidsvisning og digitalt display.

Foldespenne: En foldbar spenne festet til klokkeremmen, som gjør at spennen ikke må løsnes fra hullet for at klokken skal tas av håndleddet. Kan også gi remmene lengre levetid grunnet mindre slitasje.

Finish: Grad av bearbeiding av urets komponenter. Oftest et tema for de synlige delene av uret, inkludert (men ikke begrenset til) urverket. Finish dreier seg først og fremst om det estetiske, og kan innebære momenter som poleringsmetoder og dekorering.

Gangreserve: Angir hvor lenge en fullt opptrukket mekanisk klokke kan gå før den stopper.

Horologi: Egentlig studien av tid, og læren om måling av tid. I dagligtale brukes begrepet løsere om temaer relatert til klokker, og særskilt mekaniske ur.

“In-house”: Noe som primært er laget av merket selv, og ikke produsert av en underleverandør. Høy grad av egenproduserte komponenter forbindes ofte med den oppfattede prestisjen relatert til klokker eller merker.

Kaliber: Et annet ord for urverk.

Komplikasjon: Tilleggsfunksjoner i mekaniske ur, utover enkel visning av timer og minutter. Eksempelvis stoppeklokke («kronograf»), alarm eller kalender.

Krans: Del av urkassen, nærmere bestemt ringen som omgir glasset. Kransen kan i enkelte tilfeller være roterbar én eller begge veier, og kan være utstyrt med en egen skala.

Krone: Roterbar knapp som vanligvis benyttes til å justere tiden og/eller trekke urverket. En skrukrone er en delvis gjenget krone, som sikrer bedre vannresistanse.

Kronograf: Tidtakingsfunksjon, og en av de mest utbredte komplikasjonene.

Krystall: Glasset i urets front eller baklokk, og ofte laget av riperesistant safirglass.

Kronometer: Et urverk med høy presisjon, testet og sertifisert av et nøytralt og offisielt organ – for eksempel COSC.

Mekanisk urverk: Et fjærdrevet urverk bestående av mekaniske komponenter, uten innslag av elektronikk. Kan være manuelt opptrekkbart, eller selvtrekkende («automatic») via et roterende mikrolodd (rotor). Vanlig med flytende sekundviser.

Selvtrekkende mekanisk urverk signert Jaeger-LeCoultre.

Quartz-urverk: Et batteridrevet urverk som reguleres av en quartz-krystall. Mer presise enn mekaniske urverk, og normalt billigere i produksjon. Vanlig med tikkende sekundviser.

Swiss Made: Opphavsmerke som indikerer at klokken møter kravene for å bli klassifisert som et sveitsisk produkt. Men det betyr ikke nødvendigvis at hele klokken er produsert i Sveits.

Urkasse: Består normalt av baklokk, mellomkasse og krans. Huser urverket, og er som oftest utført i metall.

Urverk: Selve mekanismen som driver klokkens tidsvisning og eventuelle andre funksjoner. Begrepet benyttes kun om klokkens indre «motor», og aldri om hele klokken.

Water-resistant: Gir en pekepinn på hvor vannresistent en ny klokke er under et visst trykk. Samme tall (i meter/ATM/bar) kan ha ulik reell betydning hos ulike merker.

 

Denne posten er en redigert utgave av en artikkel publisert for Dinside.

Stikkord
,
More from Jon Henrik Haraldsen

Squale Master

Lik Tidssonen.no på Facebook og hold deg oppdatert på siste nytt fra...
Les mer