Solgt S.U.F Helsinki Vetehinen Blue nr. 25 av 26 (by Sarpaneva)

Jon Henrik

Ansvarlig redaktør
Medlem
12. okt. 2007
Innlegg
6.112
Sted
Fredrikstad
Lufter interessen for min S.U.F Helsinki Vetehinen (nr. 25 av 26).

«Vetehinen» er den første dykkerklokken til det lille klokkemerket S.U.F Helsinki. Må ikke forveksles med et hvilken-som-helst kjipt mikromerke – S.U.F er nemlig en forkortelse for «Sarpaneva Uhren Fabrik». Bak merket står den finske urmakeren Stepan Sarpaneva, som startet karrieren hos stjerneurmakere som Christophe Claret og Vianney Halter – samt Parmigiani Fleurier, hvor han hadde Kari Voutilainen som mentor. Rik på erfaringer startet Stepan Sarpaneva sitt eget merke, «Sarpaneva», i 2003.

For kjennere av haute horlogerie og independent watchmaking tilhører Stepan Sarpaneva «det gode selskap» av eminente urmakere. For et litt bredere publikum, er han kanskje best kjent for noen vellykkede prosjekter i samarbeid med Max Büsser / MB&F.

Der «Sarpaneva» tidsvis er fullstendig galskap (slagordet er tross alt «not for everyone»), bygger S.U.F Helsinki på mer tradisjonelle nytolkninger av mer klassiske klokketyper. Prismessig er S.U.F mer tilgjengelig, og produksjonsvolumet er høyere – skjønt «høyere» betyr etter sigende 80+ klokker i året, sammenlignet med 25-30 «Sarpaneva» (eller for perspektiv, cirka 7.000 Lange og 60.000 Patek).

Men tilbake til salgsobjektet – Vetehinen er Stepan Sarpanevas tolkning av den typiske dykkerklokken, hvor resultatet er noe helt annet enn typisk. Førsteinntrykket er en steintøff og maskulin klokken, men etter hvert åpenbares en herlig detaljrikdom og referanser til opphavsmannen. Først legger man merke til den blå urskiven, som byr på en klarhet og farge som oser klasse. Det er ikke så rart – urskiven er produsert på Kari Voutilainens fabrikk (vet du ikke hvem denne Voutilainen er, kan jeg også nevne at fabrikken leverer skiver til Vacheron Constantin – som i sammenligning med Voutilainen er et skritt ned).

De herlige detaljene stopper imidlertid ikke med urskiven. Bezelet er en nedtonet utgave av former vi kjenner fra «Sarpaneva». Den unike Kronen og spennen er erketypisk «Sarpaneva». «Devil tail»-viserne med to-delt finisj slekter tydelig på sitt særere søskenmerke. Den ytre finisjen og opplevd kvalitet er høy for en klokke i denne prisklassen. Kassen er utført i Supra 316L/4435 rustfritt stål fra finske Outokompu.

Av urverk valgte Stepan å gå for et litt morsomt valg – et Eterna kaliber 39. Finisjen er moderne og industriell, noe som kler klokken særdeles godt. Et mye mer interessant skue gjennom glasset i baklokket, enn et typisk ETA-kaliber. Verket er naturligvis ikke tatt rett ut av boksen og satt inn i kassen, men S.U.F demonterer fullstendig, sjekker og fikser, før det igjen monteres og klokken klargjøres.

Utgaven i blått ble utsolgt kort tid etter lanseringen i 2017, og ble kun produsert i 26 eksemplarer. Det var også denne fargevarianten som var en av finalistene under Grand Prix d’Horlogerie de Genève (klokkeverdenens Oscar-utdeling) i 2017.

Mitt eksemplar var visstnok det siste tilgjengelig hos forhandler, og ble kjøpt av undertegnede i juni 2017 hos en amerikansk AD etter tips fra Stepan selv. Klokken min ble levert på rem av rådyrskinn (eller var det elg?) og er svært pent brukt. "Som ny" er nok ikke en overdreven beskrivelse av den ytre standen.


Spesifikasjoner:
- Kasse i rustfritt stål, 42 mm diameter / 13 mm tykkelse.
- Roterbart bezel, skrudd krone, vannresistent 300 meter.
- Eterna kaliber 39. 4 Hertz. Selvopptrekkende, 65 timer gangreserve.


Pris: 39.000 kroner – ingen bytter i denne omgang. Ta kontakt på PM eller epost jhh@tidssonen.no

Kommer med kopi av mva-papirer fra import samt original "full pakke" – etui, kort, og ekstra rem fra Erika's Originals.


Bilder:

suf-helsinki-vetehinen-blue-1.jpg


suf-helsinki-vetehinen-blue-2.jpg


suf-helsinki-vetehinen-blue-3.jpg


suf-helsinki-vetehinen-blue-4.jpg


suf-helsinki-vetehinen-blue-5.jpg



Illustrasjonsbilde (min kommer ikke på NATO):

Vetehinen - Blue.jpg


Fra unboxing:

48226_989b6b1b75f1424ef9c7f1baf89d8143.jpg


48225_fb48f768ad67dc882e0734e4e9cce0f1.jpg
 
Redigert: