Leses nå
Tett på Rolex Sea-Dweller

Tett på Rolex Sea-Dweller

Nye Sea-Dweller er et nytt kapittel i Rolex sin rekke av dykkerklokker.

Før Baselworld åpnet dørene i mars, var det som vanlig stor spenning knyttet til Rolex sine nyheter for året. Spekulasjonene i nye modeller er som regel såpass mange og brede, at man sjelden kommer unna fansen som i etterkant uttrykker et «jeg visste det». Joda, en ny Sea-Dweller lå kanskje litt i kortene, men jeg tror de fleste ble noe overrasket over klokken vi fikk presentert.

Rolex Sea-Dweller ref. 126600 overtar for dagens ref. 116600, som ble lansert tilbake i 2014. Når Rolex fornyer sine modeller, er det ofte snakk om relativt små justeringer – det har i alle fall historien vist tidligere. Med dette i bakhodet, er det nå snakk om en langt større endring, på størrelse med introduksjonen av de seneste utgavene av GMT-Master IIc, og Rolex Explorer II.

Sea-Dweller (1967).
Sea-Dweller (1967).

Kanskje er den forholdsvis store fornyelsen på sin plass, for det er tross alt en 50-årsjubilant vi har med å gjøre. Første Sea-Dweller ble presentert i 1967, som et derivat av Submariner. Klokken ble utviklet i samarbeid med franske COMEX, med profesjonelle dykkere og undervannsoperasjoner i tankene.

Årets Sea-Dweller stiller med en ny urkasse, som måler 43 mm i diameter, og er vanntett til 1220 meter. Størrelsesmessig plasseres klokken mellom Submariner (40 mm), og storebror Deepsea. Dette gjelder også tykkelsen, som lander på cirka 16 mm. Forgjengernes karakteristiske helium-ventil på venstre side av urkassen, er fortsatt en del av designet. Selve urkassens form, minner mye om utgående Sea-Dweller og Deepsea, med sine langt mykere linjer enn en standard Submariner. I likhet med øvrige Rolex-modeller med vridbar krans, er denne utført i Rolex sitt eget «Cerachrom» keramikk.


ANNONSE


rolex-sea-dweller-126600-09324

Sea-Dweller har mange av karakteristikkene til et moderne dykker-ur, men har også et distinkt og lenge etterspurt trekk fra fortiden. Jeg snakker selvsagt om den røde skriften på urskiven. Rød skrift har en spesiell historisk signifikans når vi snakker dykkerklokker fra Rolex, og spesielt i forbindelse med Sea-Dweller. Double Red ref. 1665 er fortsatt blant de mest ettertraktede urene fra Rolex, og den røde skriften er et tydelig nikk til denne.

Et annet distinkt trekk, er forstørrelsesglasset på krystallen – en såkalt «cyclops». Da bildene av den nye modellen begynte å bli tilgjengelig i sosiale medier, kom det mange negative kommentarer på denne. Uansett hva man skulle mene om hvordan dette påvirker den helhetlige estetikken, har faktisk Rolex lenge ønsket å inkludere en cyclops i foregående Sea-Dweller-modeller. Men teknologien til å kunne produsere dette i en klokke som skulle være vanntett til store dyp, var ikke tilgjengelig.

rolex-sea-dweller-126600-09330
Helium-ventilen er en av Sea-Dweller-modellens særtrekk.

På innsiden av ref. 126600, tikker det «nye» kaliber 3235. Urverket ble for første gang vist frem i 2015, men er for første gang tatt i bruk i deres dykkermodeller.  Kaliber 3235 er den seneste generasjonen urverk fra Rolex, og består av 90 prosent nye deler relativt til 31xx-familien. Det er nå blant annet snakk om rundt 70 timer gangreserve og nytt hemverk («Chronergy»). Finishmessig er verket også penere, og presisjonen oppgis til -2/+2 per dag. For en klokke som tas godt vare på og behandles pent, er det grunn til å tro at et typisk serviceintervall nærmer seg 10 år. Det kan ingen av konkurrentene matche.

rolex-sea-dweller-126600-09360

For de som syns at Submariner blir litt for pinglete, og en Deepsea for stor, er sannsynligheten høy for at Sea-Dweller kan være en godt match. Klokken har en tydelig tilstedeværelse på håndleddet, og føles tvers i gjennom solid – akkurat som alle andre moderne Rolex-klokker. Lenken oppleves som svært velkonstruert og låsen er kanskje den beste i klassen. «Glidelock» sørger for gode justeringsmuligheter, med opptil 20 mm lengdeøkning i «hopp» på 2 mm.

Det er ingen tvil i mitt sinn, om at Sea-Dweller kan bli en populær klokke i tiden som kommer. Det er også veldig tydelig at Rolex nå ønsker større diversitet i kolleksjonen. Kanskje er jeg litt krass, men jeg syns klokken er det som Deepsea kanskje burde ha vært. Prisen på 101.200 kroner er imidlertid ikke noe å hoppe i taket av glede av, men er i tråd med Rolex sin øvrige prising.


ANNONSE